Naposledy do Národní galerie na Zbraslav

středa 23. září 2009 ·

Expozice Národní galerie v Praze na zámku Zbraslav ukončí provoz 30. 9. 2009. Od soboty 26. září do středy 30. září 2009 bude pro návštěvníky zámku vstup zdarma. Od 1. 10. 2009 bude objekt pro veřejnost uzavřen.

Původně ohlášený červencový termín, který avizoval ukončení provozu stálé expozice Asijského umění, byl odložen o více než 2 měsíce. K tomuto rozhodnutí vedl zvýšený zájem veřejnosti o tuto expozici poté, kdy NG ohlásila přesun Sbírky orientálního umění a uzavření stálé expozice na zámku Zbraslav. Důvody uzavření byly plánované a připravované: Objekt (zámek Zbraslav) se vrací majiteli, NG vypršela nájemní smlouva. 30. září 2009 provoz stálé expozice NG na zámku Zbraslav definitivně skončí.

Záměry týkající se dalšího využití objektu jsou výhradně věcí majitele. NG proto nebude ani nemůže poskytovat jakékoli informace týkající se dalšího využití od 1. 10. 2009…“ uvádí Petra Jungwirthová, tisková mluvčí NG.

Faktem zůstává, že návštěvnost zbraslavské expozice zaznamenala strmý nárůst po zahájení výstavy Japonské vize krajin, která začala v březnu letošního roku. Od května 2009 se pak návštěvnost expozice dokonce ztrojnásobila. I toto byl jeden z důvodů rozhodnutí prodloužení provozní doby stálé expozice - do 30. 9. 2009.

V současné době mohou návštěvníci zámku Zbraslav, vedle unikátní expozice orientálního umění, zhlédnout nejen zmíněnou výstavu Japonské vize krajin, ale i další výstavy: Čínský porcelán pro evropské dvory, Orientální interiéry a divácky mimořádně atraktivní Japonské horory.

Čtveřice uvedených výstav a expozice s tisícovkou exponátů ze všech krajů Asie končí svůj provoz 30. 9. 2009. V 18 hodin se brány zámku Zbraslav, doposud přístupné pro veřejnost, definitivně uzavřou.

Od soboty 26. září do středy 30. září od 10–18 hodin je pro návštěvníky stálé expozice Asijské umění připraveno vstupné zdarma.

Počínaje touto sobotou (26. 9. 2009) až do ukončení provozu expozice (30. 9. 2009 v 18 hodin) si mohou návštěvníci zámku prohlédnout stálou expozici, včetně všech uvedených výstav, zdarma.

Tento malý dárek na rozloučenou s expozicí by mohl být motivací pro návštěvníky, kteří doposud neměli možnost se na zámek Zbraslav vypravit, případně znovu ( a ještě jednou) přilákat všechny milovníky orientálního umění.

Poslední zářijový den tedy znamená finální termín; další prodloužení z důvodu stěhování expozice a přípravy nové expozice v prostorách paláce Kinských na Staroměstském náměstí již nebude možné.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger