Hana Košťálová: Velká Británie – Profesní standard

čtvrtek 15. dubna 2010 ·

Prezentace z březnového kulatého stolu SKAV „Profesní standardy učitelské práce v zahraničí – co si z jejich zkušeností vzít pro naši současnou situaci?“ Najdete zde i podrobnou informaci o britském standardu.


Výstup z kulatého stolu najdete ZDE.

„Proč vlastně ustrnout na své profesní dráze?“ ptá se v úvodu britský standard. Pomáhá učitelům v profesním rozvoji a při rozhodování o kariéře. Jasně ukazuje, co se očekává od učitelů na jednotlivých stupních profesního rozvoje. Vnáší soudržnost do pohledu na kvalitu učitelské profese a její postupný růst. Využívá se v řízení výkonu.

Prezentaci najdete ZDE. Podrobnou informaci o britském standardu si můžete přečíst ZDE.


3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2010 v 20:52  

Ano, učitel, který se dopracuje až do závěrečného stádia, bude fakticky povýšen mezi bohy. Možná jsem to přehlídl, ale takový učitel si nemůže prdnout ani doma. Takto se v Anglii řeší nedostatek peněz v rozpočtu.

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2010 v 8:48  

No on si doma sice prdnout může, ale musí si to natočit na video a provést sebereflexi, autoevulaci a vyvodit závěry pro další prdy doma........

Unknown řekl(a)...
23. října 2010 v 15:51  

Zdravím čtenáře. Od studentek učitelství, které byly v Anglii na stážích, jsem se dozvěděla, že tam jsou obrovské rozdíly mezi úrovní i organizací škol ve státní a soukromé či církevní sféře. Tím by se vysvětlovala ta snaha vytvářet standardy jako jednotící prvek..
Ovšem českého učitele by asi spíše zajímalo, jak v Anglii vůbec dokáží zajišťovat ten well-beeing žákům, když tam mají problémy s kázní a chuligánstvím nejméně takové, jako my u nás - díky od nich přejaté liberální výchově. Dokázali by nám poradit v tomhle??
Jinak díky všem, kteří přemýšlejí a konají, co mohou. M.

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger