Nikola Lörinczová: Jak vypadá třída snů?

středa 5. května 2010 ·

20. dubna odstartovala kampaň „Za lepší školy". Škola by měla být místem, kde se cítí dobře jak žáci, tak učitelé. Školám ale na pěkné interiéry a moderní pomůcky chybí peníze. Podívejte se, jak se proměnila klasická třída v třídu snů.

Projekt „Péčí o svůj domov pomáhejte dětem“ odstartoval první změnou obyčejné třídy 4. A v jedné z pražských základních škol. Interiérové změny navrhli Sabina Hašková a architekt Miroslav Vavřina. „Chtěli jsme vytvořit čisté a barevné prostředí, které bude děti inspirovat a probouzet v nich fantazii, ale zároveň nebude odvádět jejich pozornost od výuky. Na stěny, rolety a topení jsme volili barvy duhy, zdi jsme ozdobili ještě kresbami, které mohou posloužit také jako školní pomůcka či dokonce tahák“, vysvětluje Sabina Hašková. Samozřejmě nemůže chybět odpočinkové respirium plné barevných pytlů, otevřená stěna na knížky a pomůcky a květiny.


Před úpravou a po úpravě

Fotografie interiéru školní tříd:
Před úpravouPo úpravě
Před úpravouPo úpravě
Před úpravouPo úpravě


Kolik stojí renovace třídy

Interaktivní tabule: 113 393 Kč
Malba stěn: 10 000 Kč
Nátěr topení: 5 000 Kč
Kresby vč. látky a dekorací: 31 500 Kč
Magnetické tabule + magnetky: 3 300 Kč
Posezení pro děti (respirium): 24 300 Kč
Vestavěné skříně: 19 500 Kč
Květiny: 3 200 Kč
Odpadkový koš: 1 800 Kč
Nádoba na papírové ručníky: 700 Kč
Dávkovač mýdla: 500 Kč

Celkem rekonstrukce třídy: 213 193 Kč


Pokud také chcete, aby vaše děti chodily do školy snů, zapojte se do projektu „Péčí o svůj domov pomáhejte dětem“. Stav českých škol a školek totiž můžete zlepšit.

Školy se mohou zapojit do projektu a získat 10 x 500 000 Kč na nákup vybavení dlouhodobého charakteru podle vlastního výběru či stavební úpravy. Škole mohou pomoci získat peníze také rodiče.

Podrobné informace a pravidla jsou k dispozici na webových stránkách www.domestos.cz, www.cif.cz a www.rozvojskol.cz.


3 komentářů:

Vl.Václavík řekl(a)...
7. května 2010 v 23:09  

Prostředí učebny jistě ovlivňuje vyučování. Tvůrci projektu by se však měli poradit s odborníky - pedagogy. "Lepší škola" používá metody a formy práce, které vyžadují jiné uspořádání místnosti (viz např. www.otevrene-vyucovani.cz). Hezky namalovat stěny zdaleka nestačí.
Vl.Václavík

Anonymní řekl(a)...
21. května 2010 v 15:43  

Jistě, hezky namalovat stěny nestačí. Dokonce si myslím, že ani interaktivní tabule, ani odpadkový koš za 1800,-/?/ neudělá ještě z místnosti třídu snů - to je úkol pedagoga, otázka vztahů mezi dětmi atd. Výhrady bych ale měl i vůči názorům na uspořádání třídy /otevrene vyucovani/ - jak se tvůrci vypořádají s hygienickými předpisy /přístup světla, vzdálenost tabule atd./Jak se řeší to, že žáci sedí k vyučujícímu bokem, někteří /podle obrázku/ téměř zády?

Anonymní řekl(a)...
4. června 2010 v 14:10  

Ve třídě musí být dost světla. Světlo "z levé strany" je výhodné pro praváky. Tradiční uspořádání učebny vychází z didaktiky frontální výuky, která však ustupuje. Práce - učení se má odehrávat v různých činnostech, ne pouze při výkladu učitele s využitím tabule.

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger