Eva Fruhwirtová: Mateřská centra pomáhají přeplněným školkám

středa 2. června 2010 ·

Mateřská centra v Královéhradeckém kraji, ale i v celé republice jsou alternativním řešením problémů s přeplněností mateřských školek. Rodiče často stojí před rozhodnutím, zda zůstat s dítětem doma, nebo jít do práce. Podle radního pro sociální oblast Miroslava Uchytila je navíc důležité, aby se děti i rodiče nestavěli do izolace vůči společnosti.

„Mateřská centra jsou příležitostí nejen pro seberealizaci na rodičovské dovolené, ale také řešení přeplněnosti mateřských školek. Maminky, ale i tatínkové zde ve vzájemné spolupráci připravují programy pro své děti. Udržují tak kontakty se svými vrstevníky, nezískávají pocit společenské odloučenosti a maximálně se při tom věnují svým potomků,“ přibližuje radní Uchytil, který dlouhodobě podporuje činnost mateřských center.

V Královéhradeckém kraji funguje dvacet pět organizovaných a další desítky neorganizovaných mateřských center, které aktivně připravují program pro děti, pro jejich rodiče, ale také pro širokou veřejnost. Maminky tak uplatňují své zkušenosti, dovednosti a znalosti a připravují dětem plnohodnotný program. „Jelikož si opravdu uvědomujeme přínos aktivních mateřských center, vyčlenili jsme v krajském rozpočtu finance na jejich podporu. Přesto, že jejich činnost je založena na dobrovolnosti a solidaritě, finanční prostředky jsou také velmi potřeba,“ hodnotí radní Uchytil a dodává, že právě tato sdružení jsou alternativním řešením přeplněných školek.

Podle údajů Českého statistického úřadu se počet obyvatel České republiky už šestým rokem zvyšuje. Kromě přílivu imigrantů se toto číslo zvyšuje i díky babyboomu. V roce 2011 by tak ve školkách mělo být o dva tisíce dětí více než letos.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger