Kateřina Kostková: Matematické detektivky – recenze

pátek 4. června 2010 ·

Na českém knižním trhu jsem objevila zajímavou publikaci Billa Wise Matematické detektivky. Knihu přeložila z anglického originálu Lucie Simonová. Publikace je určena dětem od 12 let.


Wise, B.: Matematické detektivky. Praha: Portál, 2003. ISBN: 80-7178-787-6.

Knihu lze ji využít individuálně nebo ve skupinách dětí. Snahou autora je poukázat na význam matematiky v obyčejném životě a nabídnout netradiční zpestření hodin matematiky.

Kniha obsahuje dvacet dva jedno až dvoustránkových detektivních příběhů. K jejich vyřešení je zapotřebí matematických znalostí alespoň sedmého ročníku základní školy. Objevují se zde příklady na prvočísla, mocniny, procenta, zlomky, obsahy a objemy.

Hlavními postavami všech příběhů jsou policejní inspektor Arthur Smart a jeho třináctiletý přítel Cal Seiter. Cal pomáhá inspektorovi řešit i ty nejzapeklitější případy. Při řešení využívá svých matematických vědomostí a logického úsudku. Správná řešení všech detektivek jsou pak na konci knihy.

Tato knížka je doplňkem výkladových učebnic a klasických sbírek. Výhodou je velký počet zajímavých slovních úloh a množství obrázků ilustrátorky Lucy Corvino. Celkově má publikace pěknou grafickou úpravu. Její cena se pohybuje kolem 130,- Kč. Je vhodná pro všechny, kteří hledají zajímavé matematické příklady jako prostředek motivace pro vyučovací hodiny.

Těm z vás, kteří milují detektivní příběhy všeho druhu, vyšly v nakladatelství Portál na toto téma ještě dvě knihy: Kriminální příběhy pro detektivy začátečníky a Záhady pro detektivy začátečníky. Obě jsou určeny dětem od 8 let a k jejich řešení je zapotřebí zdravého selského rozumu.

Mgr. Kateřina Kostková, Gymnázium Olomouc Hejčín

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger