Břetislav Kožušník: Možnosti hodnocení středoškolských žáků prostřednictvím portfolia

pátek 6. srpna 2010 ·

Příspěvek z kulatého stolu SKAV 17. 6. 2010 na téma „Jak dlouho bude ještě vládnout známka v českých školách?“.


Autor píše: „Portfolio mění žáka z pasivního konzumenta poznatků v aktivního spolupracovníka na procesu vlastního vzdělávání a tím jej motivuje k většímu zájmu o vlastní rozvoj a o poznávání světa, lidí a sebe sama... Motivuje jej k vědomému hledání vlastních životních cílů a učí jej tedy být.“

Příspěvek si můžete přečíst ZDE.

Výstup z kulatého stolu najdete ZDE.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2010 v 10:37  

Jo, všechno beru, ale nejdříve je potřebe naučit učitele vyjadřocat se o práci studenta. tedy tak, aby student nebyl hodnocen jako osobnost, ale aby dostal (humanistickou) zpětnou vazbu. Vyjadřivací prostředky učitelů jsou v tomto ohledu nulové .. jinak ani student nebude umět hodnotit sám sebe. To co píšete, pane Kožušníku, o zenbudhistické cestě je pochopitelně moderní a tendenční. Podobá se to kauze o vejci a slepici. Nebylo by možné si položit otázku jinak? A pak srovnejte to se snahou ministerstva .. testovat žáky a studenty plošně. To je schizofrenie vznikající z toho, že úředník nežije s žáky a jeho pochopení pro slovní hodnocení je spíše mínusové, než nulové.
A to co mění žáka z pasivního na aktivního fakt není portfolio, i k dyž jsem jeho zastáncem, ale pouze a pouze osobnost učitele .. a to tehdy, pokud je pro žáka osobně důležitý .. má s ním neformální vztah. To poslední není jaksi doposud možné z hlediska sériové výroby studentů a neznalosti polidštěné psychologie u učitelů odborných předmětů. Takže práce na učitelích je jak na katedrále.

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger