Opice na Titaniku – 2. Naše místo v časoprostoru

pátek 10. září 2010 ·

Druhý díl seriálu Jaroslava Kalouse. Šestnáct krátkých sloupků k zamyšlení s další doporučenou literaturou bude v Učitelských listech vycházet každý týden v pátek od září do Vánoc.


Tři záhady

Podle vědeckých výzkumů vesmír vznikl v jedné triliontině sekundy před 13,7 miliardami let. Proč a co bylo předtím? Čas a prostor jsou vzájemně propojeny, ale čtyřrozměrnému prostoru moc nerozumím.

Před 3,5 miliardami let vznikl na Zemi život. Nějaké fyzikální jevy způsobily, že hmota ožila. Jsou různé teorie jak, ale jisté to není.

V živé hmotě vzniklo nehmotné vědomí se všemi svými hloubkami a šířemi (díky kterému teď mohu třeba přemýšlet o vývoji vesmíru).


Vesmírné prostory

Vzdálenost k hranici pozorovatelného vesmíru se odhaduje na 78 miliard světelných let, počet galaxií na 120 miliard. Pozorovatelný vesmír ale tvoří jen část jeho celkové velikosti a není známo, jak velkou. Je možné, že v současném vesmíru existují stovky miliard galaxií. V každé galaxii jsou stovky až tisíce miliard hvězd.

Naše galaxie, zvaná Mléčná dráha,v níž se nachází Slunce spolu se sluneční soustavou, má tvar plochého disku o průměru přibližně 90 tisíc světelných let a obsahuje asi 300 miliard hvězd.

Slunce se nachází v rameni Orion asi 26 tisíc světelných let od středu Mléčné dráhy a spolu s okolními hvězdami obíhá střed galaxie přibližně jednou za 220 miliónů let. Za dobu své existence oběhlo Slunce střed galaxie 20–21x.

Slunce je hvězda nejbližší k Zemi, světlo doputuje ze Slunce k Zemi za 8 minut a 19 vteřin. Z druhé nejbližší hvězdy – Alpha Centauri – dosáhne světlo zemského povrchu za 4,35 roku.

Stopy lidské činnosti trvající tisíce let nejsou patrné už ze vzdálenosti 300 km od Země (tj. jedné tisíciny světelné vteřiny).


Rok Země

Všechno konečné má svůj začátek a konec – i naše planeta Země. Ta má za sebou již 4,6 miliardy let života a asi 6 miliard let do vyhasnutí Slunce před sebou. Představme si, že život Země převedeme na jeden kalendářní rok. Na tomto pomyslném kalendáři bychom dnes měli datum 7. června.

Na začátku roku na Zemi žádný život nebyl; první jednobuněčné organismy se objevily v únoru. Cesta ke složitějším (mnohobuněčným) formám života zabrala období do poloviny května. Pak už však šel vývoj velmi rychle, vznik nových živočišných druhů připomínal explozi, každý den se něco dělo.

Pralidé, schopní rozdělávat oheň, nejsou na Zemi ani celou hodinu. Homo sapiens deset minut. Od prvního klínového písma uplynulo čtvrt minuty, od vynálezu knihtisku dvě vteřiny. Existence počítačů v ročním rozvrhu Země zabírá jen zlomek vteřiny odpovídající mrknutí oka.

 

Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. (Immanuel Kant)


Doporučená literatura

Barrow, J.D.: Teorie všeho. Hledání nejhlubšího vysvětlení. Praha, Mladá fronta 2003.
Hawkins, S.W.: Stručná historie času. Od velkého třesku k černým dírám. Praha, Mladá fronta 1991.
Ward, P.D., Brownlee, D.: Život a smrt planety Země. Praha, Dokořán 2004.


Seriál Opice na Titaniku 



1. díl: Potřeba tázání si můžete přečíst ZDE.
3. díl: Naše místo v přírodě si můžete přečíst ZDE.
4. díl: Ke kořenům našeho chování si můžete přečíst ZDE.
5. díl: Je nás moc najdete ZDE.
6. díl: Gaia najdete ZDE.
7. díl: Co nás řídí najdete ZDE.
8. díl: Informační lavina najdete ZDE.
9. díl: Tragédie obecní pastviny najdete ZDE.
10. díl: Homogamie najdete ZDE.
11. díl: Slepá ulička vývoje ZDE.
12. díl: Otevřená mysl ZDE.
13. díl: Bližní ZDE.
14. díl: Na laně ZDE.
15. díl: Čas ZDE. 
16. díl: Láska ZDE.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. září 2010 v 8:30  

Ke třem záhadám

Podle vědeckých výzkumů vesmír vznikl v jedné triliontině sekundy před 13,7 miliardami let. Proč a co bylo předtím? Čas a prostor jsou vzájemně propojeny, ale čtyřrozměrnému prostoru moc nerozumím.

Před 3,5 miliardami let vznikl na Zemi život. Nějaké fyzikální jevy způsobily, že hmota ožila. Jsou různé teorie jak, ale jisté to není.

V živé hmotě vzniklo nehmotné vědomí se všemi svými hloubkami a šířemi (díky kterému teď mohu třeba přemýšlet o vývoji vesmíru).

Záhada čtvrtá:
Racionální ruzum, 3x pomalejší a asi 1000x vývojově mladší než emoční centra, je vystaven a přezkušován z informací, které mají způsobit tzv. rozvoj osobnosti. Rozvinout talent a mravno v člověku. (výchova a vzdělání)
Ještě větším paradoxem je to, že i když tato "iluzorní autosugesce" viditelně nefunguje, stát si přeje, abyto školy dotáhly ještě dál ... ke konkurenceschopnosti.
A perlička nakonec. I když věda dávno ví, že osobnost, empatie, schopnost řešit problémy a navazovat a udržovat vztahy se "vyrábí" v ranném dětství a to v rodině, jedině skrze lásku, tají tyto informace před ministerstvem, školství, které tím pádem věří, že multifunkční učitel a jeho zralá osobnost se zrodí se vznikem zákona a napsáním ŠVP ... a každý rok to vtiskne do svých 30 žáků.
(obyčejný člověk)

Anonymní řekl(a)...
6. dubna 2011 v 18:21  

(obyčejný člověk):
Učili jsme se, že rodina je hlavní jednotkou státu.. copak, ale v takovém státě (!!) existuje skutečně funkční rodina, aby se něco změnilo?

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger