Jana Hrubá: Nejen školskému výboru se nedařilo

čtvrtek 4. listopadu 2010 ·

3. 11. 2010 se sešel školský výbor Sněmovny Parlamentu ČR, aby dostal od ministra Dobeše informace ke třem bodům: čerpání ESF, „zápisné“ na vysokých školách a výsledky maturitní generálky. V čase vymezeném jednou hodinou do zasedání pléna se výboru „nedařilo“, jak komentoval poslanec Grebeníček.

Stanovený program byl evidentně příliš široký a polovinu času zabrala opulentní prezentace ředitele Kuby s mnoha grafy k čerpání ESF. Předsedkyni výboru Anně Putnové, která chtěla operativně reagovat, se dostalo organizačních rad od opozičních „veteránů“ (jak je nazval první z nich) Jandáka, Obdržálka, Bohdalové a Grebeníčka. „Školství v krizi se nedá řešit na pětiminutovkách. Takhle se pracovat nedá,“ prohlásila poslankyně Bohdalová.

V tom měla určitě pravdu. Když uvážíme, že ministerstvo vypouští ob den nové úžasné informace o nemocném školství do médií, musí už z toho i poslanci být jeleni. Například o „zápisném“ na vysokých školách se ministr vyjádřil, že „má silný sociální doprovod“ (za sociálně slabé studenty by poplatky platil stát) a že informace odešla z ministerstva dřív, než měla (ačkoli zazněla od náměstka Hajna na oficiální tiskové konferenci ke 100 dnům v úřadu). Nápad už sklidil kritiku od premiéra a od představitelů vysokých škol prof. Hampla a prof. Zlatušky přímo na výboru. Vyjádřili se, že mají jen informace zprostředkované médii. Podle rektora UK Hampla je to jen dočasné řešení před zavedením odloženého školného za dva roky, procesy by se musely připravit a návrh tedy nemá jeho podporu. Podle prof. Zlatušky z MU by administrativní způsob vybírání byl nákladnější než finanční efekt. Návrh paragrafovaného znění novely VŠ zákona, který obdržela Rada vysokých škol, prý neobsahuje nic o sociálních úlevách.

Na výsledky maturitní generálky už nezbyl čas. Předsedkyně výboru požádala ministra o podklady ke všem otázkám, které by projednaly podvýbory. K nové diskusi by se měl školský výbor sejít 25. 11. 2010 odpoledne. Ministr Dobeš přislíbil, že podklady dodá včetně zprávy o MAG 2010, kterou připravuje s ředitelem Zeleným pro vládu do 30. 11. a návrhu rychlé novely školského zákona pro „ostrou“ verzi maturity. Poslanci prý vše dostanou 25. 11.

Tak nevím, nevím, jak to ty podvýbory před jednáním školského výboru projednají. Zvláště, když hrozí nebezpečí, že do té doby bude zase leccos jinak.

Ministr se na výboru vyjádřil, že hraje vabank a věří dosazeným lidem. Pokud neudělá změnu, nic se prý nepohne. Ovšem změny prováděné tímto stylem jsou vabank pro celé školství. Při takové hře se nejen vyhrává, ale také často prohrává…


Zpráva ČTK o jednání ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger