Profilový rozhovor ministra Dobeše

čtvrtek 16. prosince 2010 ·

23. listopadu 2010 vyšel ve Slánských listech obsáhlý profilový rozhovor s ministrem Josefem Dobešem. Web MŠMT nás seznamuje jeho prostřednictvím se životem a osobností ministra.

Dobeš například odpovídá, jak se obsazoval post ministra školství: „Protože jsem se výrazně podílel na práci ve vedení Věcí veřejných, byl jsem ještě před parlamentními volbami naší stranou navržen na ministerský post, pokud bychom v nich samozřejmě uspěli. O ministerstvo školství nebyl po parlamentních volbách mezi ostatními stranami žádný velký zájem, nakonec připadlo Věcím veřejným. A jelikož jsem psal program školství, tak tento resort přidělili mně.“

O svých personálních plánech na ministerstvu říká: „Nejvíc mě ohromilo, když jsem zjistil, jak to ministerstvo vlastně funguje. Tam je jedno „velké“ ministerstvo a sedmnáct malých mini ministerstev. A to jsem si do nedávna myslel, že pouze čtrnáct.

A kde jsou ty ministerstva, ptá se neuvedený autor rozhovoru: „Jsou různě rozstrkané v budovách po Praze. A největší fór je v tom, že personální složení ministerstva je velmi slabé a naopak velmi silné jsou organizace jím přímo řízené. A ty mají z ministerstva natahané finanční toky k sobě. To znamená, že je tam aparát, s kterým v tomto stavu, jak jsem ho převzal, se obtížně dá něco dělat. Musím tedy klíčové manažery na ministerstvu vyměnit, protože jsou kvalitativně horší než ředitelé mini ministerstev. Již jsem začal k sobě přitahovat zajímavé lidi, například mám výborného náměstka na regionální školství, a zároveň chci postupně těch sedmnáct malých ministerstev sloučit na tři. Ti nejlepší pracovníci z těchto zrušených organizací přejdou na manažerská místa na ministerstvo, a nebo se budeme muset rozejít. Mým cílem je centrálně posílit ministerstvo, aby mohlo vůbec o něčem rozhodovat a něco v této zemi řídit.“

Ví vůbec ministr, kolik má vlastně pod sebou na ministerstvu lidí? Kmenových zaměstnanců ministerstva je 476 bez evropských fondů, to je totiž stát ve státě. Je to tzv. 4. sekce, která má asi 230 lidí. A těch sedmnáct mini ministerstev má dle mého soudu tolik zaměstnanců, kolik má ministerstvo s evropskými fondy dohromady. Takže takovýhle kolos tady je a mě ty řízené organizace stojí miliardu korun ročně.“

Celý text rozhovoru najdete ZDE.

2 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
19. prosince 2010 v 20:26  

Zaujal mne počet zaměstnanců mšmt a přilehlých ústavů.
Vyšlo mi, že na jednoho takového zaměstnance připadá asi dvě stě zaměstnanců a šestnáct set žáků v asi pěti regionálních školách.
Z toho ne všichni s reformou školství souhlasí a mnohé to vůbec nezajímá. Odhadl bych, že asi tak 0,896 procenta žáků nemá doma počítač s připojením na internet a jsem si stoprocentně jistý, že nejméně jeden učitel nikdy neměl, nemá a letos pod stromečkem ani nenajde mobilní telefon.
Sice vůbec nevím, k čemu by mi mohly tyto údaje být, ale je to strašné.

Anonymní řekl(a)...
20. prosince 2010 v 16:52  

Školství - to jsou učitelé. Na úřednících NEZÁVISÍ kvalita výuky. Na učitelích ano.

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger