Ztracené umění demokratické diskuse

středa 26. ledna 2011 ·

Vzdělávací středisko Vila Čerych v České Skalici představuje v rámci přednášek a kurzů pro veřejnost novinku: Ztracené umění demokratické diskuse.


Jedná se o otevřený diskusní víkend o morálních hodnotách, které se skrývají za osobními, společenskými a zejména politickými rozhodnutími. Tento projekt je inspirován cyklem nejúspěšnějších přednášek v historii Harvardovy univerzity Spravedlnost s Michaelem Sandelem. Videopořad natočený během tohoto kurzu dosáhl na You Tube přes milion přehrání. Známý americký politický filozof Michael Sandel v něm říká: "Věcí, kterou Amerika a celý svět zoufale potřebuje, je jiný způsob vedení politických debat, musíme oprášit zapomenuté umění demokratické diskuse." Namísto překřikování politiků doporučuje hledat odpovědi na podstatné otázky morální filozofie, které se skrývají za politickými rozhodnutími. Jestli je konkrétní rozhodnutí spravedlivé nebo ne a jak k tomuto rozhodnutí dojít – tím se právě budou zabývat účastníci kurzu.

Dalšími novinkami v programu vzdělávacího střediska jsou Úvod do filozofie a etiky, pořádaný ve spolupráci s Univerzitou Hradec Králové, a Kreativní myšlení. Ve všech kurzech mají účastníci z neziskových organizací zajištěnou slevu z kurzovného.

Více informací na www.symposia.cz.

Termíny kurzů:
19. –20. 2. Kreativní myšlení
26. –27. 2. Ztracené umění demokratické diskuse
9. –10. 4. Úvod do filozofie a etiky


Vila Čerych

V rámci restituce byla v roce 1990 vrácena vila Čerych v České Skalici původním majitelům. Bratři Čerychové se rozhodli objekt darovat Nadaci rozvoje občanské společnosti (NROS) k neziskovým účelům, ke vzdělávání a rozvoji evropské spolupráce. Objekt vily byl přestavěn na vzdělávací středisko. V roce 2010 zde Václav Havel natáčel svůj film Odcházení.


Internetové odkazy

Justice: Chat's The Right Thing To Do? with Michael Sandel
www.justiceharvard.org/ Lost art of democratic debate
http://www.ted.com/talks/lang/eng/michael_sandel_the_lost_art_of_democratic_debate.html

Symposia www.symposia.cz


Kontakty

Vladimír Fišera
tel.: 604 204 444
e-mail: kurzy@symposia.cz

Květa Ležovičová
tel.: 491 451 116
e-mail: centrum@vilacerych.cz

Vila Čerych
Vzdělávací středisko
Křenkova 477,
552 03 Česká Skalice
tel.: 491 451 116
fax: 491 422 077
e-mail: kurzy@symposia.cz, centrum@vilacerych.cz
www.symposia.cz, www.vilacerych.cz


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger