Blanka Strouhalová: Rozšiřujeme péči o děti, které musejí žít mimo rodinu

pátek 18. března 2011 ·

Ani v roce 2011 nezůstanou děti, které se potýkají s řadou handicapů, bez péče. S novým rokem přišly do Dětského domova Lety dobré zprávy, že plánované programy ke zlepšení situace dětí získaly podporu.

Pokračovat tak může především práce psycholožky. Je možná méně známou skutečností, že dotace z veřejných rozpočtů neumožňují domovům zaměstnávat psychology. „Přitom je zřejmé, že potenciálních klientů psychologické péče je každý dětský domov plný“, komentují situaci v DD Lety, „takže ucházet se pravidelně o granty se stalo samozřejmou součástí naší práce.“ Zaměstnat psycholožku přímo v domově alespoň na částečný úvazek nám už třetím rokem umožňuje Nadace Terezy Maxové dětem.

Nadace spravuje také ING Bank fond, který nedávno mezi dětmi z DD Lety oslavil pět let trvání. To proto, že u nás už několik let podporuje doplňkové aktivity, například hiporehabilitaci, muzikoterapii, kroužek keramiky a zpěvu. Díky ING Bank fondu jsme za dobu trvání domova také mohli vyslat už 18 mladých lidí do tanečních.

Potrénovat si „nanečisto“ pracovní dovednosti umožní dětem podpora ze sbírek, které pro nás v osmi prodejnách z Berouna, Mníšku, Příbrami, Radotína a Zbraslavi pořádal Nadační fond Albert. Už v březnu se poprvé skupinka dospívajících klientů domova vydá na sever Čech do partnerského Občanského sdružení JURTA, kde budou pracovat v různých chráněných dílnách pod vedením zkušených mistrů.

Do druhého roku vstupuje projekt DD Lety a rovné příležitosti ve vzdělávání, který dětem přináší pomoc především se školními problémy, a to od předškoláků až po středoškoláky. „U menších dětí jde především o individuální práci speciálních pedagogů nebo jejich asistentů s konkrétním dítětem na odstraňování diagnostikovaného handicapu. Starším dětem pomáháme s výběrem střední školy a poté je podporujeme i během studia. S dokončeným vzděláním se dětem zvyšuje šance na uplatnění v dalším životě“, vysvětlují pedagogové.

Novinkou je podpora Nadačního fondu obětem holocaustu. Usnadní poznávací cesty, které s dětmi po pamětních místech tragického období naší historie zahájili dva vychovatelé domova už v roce 2010 a ukázalo se, jak moc jsou potřebné. Letos povedou přes památníky v Ležákách, Terezíně, Letech u Písku až po brněnské romské muzeum.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger