Daniela Tauberová: Křížek jako podpis – řada lidí neumí číst ani psát

úterý 1. března 2011 ·

Mezi uchazeči o práci v Olomouckém kraji jsou negramotní lidé. Někteří se jen vymlouvají, jiní ale skutečně psát neumějí.


Zdroj: Deník.cz 3. 2. 2011


Neumím číst ani psát. I s takovými lidmi se setkávají úředníci v Olomouckém kraji. Na formuláře místo podpisů vyznačí křížky, když mají vyplnit jednoduchý dotazník, nerozumí mu. Navzdory povinné školní docházce evidují úřady práce 21 lidí bez základního vzdělání. Další se na negramotnost vymlouvají, když se jim nechce do práce.

„Máme v evidenci zcela negramotné lidi a je to obrovský problém. Musejí se podepsat, a to nejen při vyplňování dotazníku, ale i při kontaktech s potenciálními zaměstnavateli. Dělají křížky,“ popisovala Irena Kučová z přerovské pobočky úřadu práce.

Zcela negramotné, kteří se nedokáží ani podepsat, mají v Přerově dva. „Musíme s nimi pracovat a snažíme se je přinutit, aby se alespoň takové základy naučili. Mají doma děti, které chodí do školy, tak je naše zprostředkovatelky nabádají, ať se učí s nimi. Někteří, když za čtvrt roku přijdou, udělají nějaké pokroky, jiní bohužel ne,“ pokrčila rameny Kučová.


Bez základního vzdělání

Bez základního vzdělání eviduje přerovská pobočka úřadu práce sedm lidí. S neúplným vzděláním třiadvacet.

Najít zaměstnání negramotným, nebo lidem s takzvanou funkční negramotností, tedy umí trochu číst, ale nepochopí smysl textu, je podle Kučové velmi komplikované. „Těžko se umisťují. Dělají sice manuální práci, úklidy a podobně, ale aniž by uměli číst a psát, jim stěží nacházíme práci. Někdy je to navíc kombinováno se zdravotním omezením,“ popisovala.

Setkávají se i s dalšími lidmi, kteří tvrdí, že nerozumí textu nebo se neumějí podepsat, ale ve skutečnosti se jim jen nechce do práce a na negramotnost se jen vymlouvají. „Zprostředkovatelky to umí odhadnout, udeří na ně, že povinná školní docházka je už od Marie Terezie, tak ať si nevymýšlejí, že nechodili do základní školy. A hned se podepíší,“ sdělila Irena Kučová.

V Olomouckém kraji je nejvíce lidí, kteří nemají ani základní vzdělání, na Jesenicku a Přerovsku. Pouze se základním vzděláním eviduje Úřad práce v Olomouci sedmdesát lidí.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. března 2011 v 21:00  

"Když na ně udeří, tak se podepíšou."
A v tom je rozdíl mezi dobou naší, a dobou třeba před koncem 19. století: tehdy se i v úředních listinách psávalo "kdo se podepsati nechce neb nemůže, nechť udělá v listině tři křížky".
To "nechce neb nemůže" byl výraz úžasného liberalismu, jaký dnes na úřadech většinou neznáme (a olomoucká praxe to dokazuje) - negramotu nebylo slušné nutit, mnozí se skutečně styděli, a tak tvrdili, že "nemohou", a úřad a předpis jim to dovolil, aby nebyla snížena jejich lidská důstojnost. Dobré, ne?
A co se týče tří křížků - kdopak dneska ještě ví, proč se dělaly a proč zrovna tři?
Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Jen si zkuste se tak podepsat, a pak tvrdit, že jste to nepodepsali. Pekelník se na vás už těší. I v tom je jistý rozdíl dnes a tehdá.

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger