Čtení odemyká klíčem abecedy komnatu s pokladem

úterý 5. dubna 2011 ·

Ambasadoři projektu Čtení pomáhá Zdeněk Svěrák, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman odpovídají na otázky o knihách a čtení.


Zdeněk Svěrák

Můj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Jaroslav Foglar: Rychlé šípy, Jan Werich: Fimfárum

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
Ondřej Sekora: Ferda Mravenec, Jan Karafiát: Broučci, Božena Němcová: Pohádky

Proč mají děti číst:
Číst knížky je jako odemknout klíčem abecedy komnatu s pokladem. Tam se slova mění v obrazy a v pocity, které se rodí v čtenářově hlavě a srdci a jsou jedinečné a hluboké. Nepodaří-li se nám předat dětem tento klíč, přetrhneme i řetěz porozumění mezi generacemi.

Proč podporuji projekt Čtení pomáhá:
Projekt Čtení pomáhá je důmyslný. Spojuje pobídku ke čtení s pobídkou k dobrým skutkům, a to formou hravé soutěže. A využívá při tom jejich počítačové gramotnosti. Myslím si, že i dnešní internetové děti mají v duši místo pro pomoc postiženým nebo starým. Ta hra míří na toto místo a chce ho zvětšit. Vyvrací vlastně staré rčení o tom, že nelze honit dva zajíce najednou. Tady je chycení zajíce solidarity podmíněno chycením zajíce knížek. A všechny knížky, které jsme vybrali, za tu honičku stojí.


Alena Ježková

Proč mají děti číst:
Když čteme knihu, žijeme s jejími postavami v dobrém i zlém, poznáváme nové světy, nové myšlenky. Četbou každé kvalitní knihy se v nás něco mění – rosteme v lepší lidi. Děti potřebují číst, aby mohly vyrůst.

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
První kniha, kterou jsem sama přečetla, byl Mikeš od Josefa Lady. Tehdy jsem objevila, že zvířata mluví. Přečetla jsem Ferdu Mravence od Ondřeje Sekory, od té doby dávám pozor, abych nikoho nezašlápla. Přečetla jsem Ronju, dceru loupežníka od Astrid Lindgrenové, a pochopila jsem, že nejcennější je mít svobodné srdce.

Můj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Astrid Lindgrenová: Děti z Bullerbynu

Proč podporuji projekt Čtení pomáhá:
Projekt Čtení pomáhá v sobě spojuje čtení a pomoc potřebným. Obojí patří k dobrému životu.


Jiří Dědeček

Můj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Jan Werich: Fimfárum

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
Prožíval jsem dětství v 50. letech v Karlových Varech, všichni kluci jsme tehdy četli Arkadie Gajdara, ale nejen slavného „Timura a jeho partu“, nýbrž i neprávem opomíjené „Vojenské tajemství“. Pak jsme si v duchu této četby hráli na fašisty a našince a dětství nám vesele ubíhalo. Když se mi o pár let později dostaly do rukou „Děti z Bullerbynu“ od Astrid Lindgrenové, byl jsem překvapen, že existují i knihy, které nepíší o válce.

Proč mají děti číst:
Aby se pozdvihly alespoň na úroveň rodičů.

Proč podporuji projekt Čtení pomáhá:
Protože jsem přesvědčen o tom, že je třeba pomáhat všemu, co pomáhá. A čtení je navíc jedna z nejkrásnějších činností, které znám.


Martin Roman

Proč mají děti číst:
Čtení rozvíjí dětem fantazii, jejich obzory i schopnost vyjadřovat se. Také jim přináší spoustu krásných zážitků, když se vžijí do rolí knižních hrdinů.

Můj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Straka v říši entropie od Markéty Baňkové. Přečetl jsem ji nedávno se svými dcerami a nadchlo mě, jak poutavě dokáže přimět děti k poznávání přírodních zákonitostí.

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
Moje maminka si pamatuje první knížku, kterou jsem přečetl. Já se musím přiznat, že na zajíčka Matýska jsem už zapomněl. Hodně pro mě ale znamenal Robinson Crusoe, jako příklad toho, že člověk si dokáže poradit i v zdánlivě bezvýchodné situaci.

Proč iniciuji a podporuji projekt Čtení pomáhá:
Myslím, že je správné pomáhat potřebným a vést k tomu od malička i děti. A když jsem viděl studii PISA, jak špatně na tom jsou v průměru české děti s porozuměním čteného textu, napadlo mě pokusit se skloubit obojí dohromady.


Podrobnosti o projektu si můžete přečíst ZDE.

Nominované knihy pro kategorie 3.–5. třída a 6.–9. třída najdete ZDE.

Hlasovat o nejlepší knihu pro děti a mládež můžete na webech partnerů projektu kultura.idnes.cz a www.lidovky.cz . Tam také můžete poslat i své doplňující návrhy na nominaci knih.

Projekt bude spuštěn 8. 4. 2011.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger