Čtení pomáhá

pondělí 4. dubna 2011 ·

Spisovatelka Alena Ježková, předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu, básník, textař, písničkář, překladatel a spisovatel Jiří Dědeček a generální ředitel a předseda představenstva ČEZ, a.s., Martin Roman se zúčastnili Andersenovy noci. Představili zde projekt Čtení pomáhá a zároveň přečetli dětskému publiku úryvek ze své oblíbené dětské knihy.

Z 1. na 2. dubna se konal již jedenáctý ročník Noci s Andersenem, která podporuje dětské čtení, zároveň je netradiční oslavou Mezinárodního dne dětské knihy a rozloučením s březnem, měsícem spojeným s oslavami čtení, čtenářů a také knih. Desetitisíce dětí přenocovaly v knihovnách, školách a dalších komunitních místech po celé České republice, na Slovensku, v Polsku, Slovinsku, v australském Sydney, Českých školách bez hranic v Drážďanech, Ženevě, Paříži, Londýně, v Baltimoru (Maryland, USA) a v Českém kroužku v Kodani.

Noci s Andersenem se zúčastnili také Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman – ambasadoři projektu Čtení pomáhá, který podporuje rozvoj čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži přímo se podílet na charitativní činnosti. Alena Ježková představila projekt v knihovně v Kamenici nad Lipou, nad kterou má patronát, Jiřího Dědečka přivítaly děti v Základní škole a Mateřské škole Červený vrch na Praze 6 a Martina Romana v Městské knihovně v Praze, na pobočce Smíchov.

V současné době probíhá v rámci Čtení pomáhá hlasování o nejlepší knihu pro děti a mládež, které podpořili i Zdeněk Svěrák a Marek Eben. Vyhlášení proběhne 8. dubna. Poté bude spuštěna charitativní část projektu. Martin Roman, iniciátor a donátor projektu, věnuje 50 korun každému dítěti, které přečte knihu ze seznamu Čtení pomáhá a zodpoví správně kontrolní otázky. Těchto 50 korun pak čtenář daruje na jeden z dobročinných projektů nominovaných renomovanými nadacemi. Celkem tak mladí čtenáři každoročně dostanou možnost pomoci 10 miliony korun.

Více informací naleznete na www.nocsandersenem.cz a www.ctenipomaha.cz

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger