Úspěch českých středoškoláků na olympiádách

úterý 6. září 2011 ·

Čeští středoškoláci přivezli z Mezinárodní fyzikální olympiády, která se konala letos v červenci v Bangkoku, tři stříbrné a dvě bronzové medaile. Na Mezinárodní matematické olympiádě v Amsterdamu získali jednu stříbrnou a tři bronzové medaile.


Čeští studenti zabodovali na Mezinárodní fyzikální olympiádě

Olympiády v Bangkoku se zúčastnilo 397 soutěžících z 86 států všech kontinentů, Česká republika obsadila 24. místo. Ve velké konkurenci 42. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády se úspěšně prosadilo pět gymnazistů z České republiky: Stanislav Fořt z Gymnázia P. de Coubertina v Táboře, Jakub Vošmera z Gymnázia M. Lercha v Brně a Martin Bucháček z Gymnázia L. Pika v Plzni získali každý stříbrnou medaili. Ondřej Bartoš z Gymnázia ve Žďáru nad Sázavou a Hynek Kasl z Gymnázia Mikulášské nám. v Plzni si ze soutěže přivezli bronzové medaile. „Mým cílem bylo vybojovat medaili, takže mě stříbro příjemně potěšilo,“ říká Martin Bucháček a dodává: „Celá soutěž spolu s doprovodným programem byla zorganizována skvěle. Měli jsme čas poznat místní zajímavosti, kulturu a také kulinářské zážitky.“

„Naši studenti opět dokázali, že mají ve fyzice velké znalosti. Medaili získali všichni členové družstva, což považuji za velký úspěch. Za dobu existence samostatné České republiky se to stalo teprve potřetí,“ říká Bohumil Vybíral, vedoucí české reprezentace. Ve srovnání se státy Evropské unie obsadila Česká republika 6. místo. K nejlepším řešitelům patří již tradičně jednotlivci družstev Tchaj-wanu, Číny, Koreje, Singapuru, Hongkongu a Indie. Naprosto výjimečného úspěchu dosáhlo v letošním roce družstvo Slovenska. Se ziskem tří zlatých, jedné stříbrné a jedné bronzové medaile se zařadilo mezi nejúspěšnější státy Evropské unie.


Z Mezinárodní matematické olympiády přivezli naši studenti čtyři medaile

V Amsterodamu se studenti prosadili v konkurenci dalších 539 žáků středních škol z celého světa. Česká republika se díky nim umístila na 39. místě ze 101 zemí.

V 52. ročníku Mezinárodní matematické olympiády uspělo šest českých studentů: Anh Dung Le z Gymnázia v Tachově získal stříbrnou medaili, Štěpán Šimsa z Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích, Michael Bílý z Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech a Tomáš Zeman z Gymnázia Jana Keplera v Praze si ze soutěže přivezli bronzové medaile. O čestné uznání poroty za bezchybné vyřešení alespoň jedné úlohy se zasloužili dva zbylí studenti. „Reprezentovat Českou republiku v této soutěži je pro mě velká čest. Určitě se budu snažit probojovat se i do příštího ročníku a doufám, že tentokrát získám zlatou medaili,“ sdělil osmnáctiletý student Anh Dung Le, který se přistěhoval z Vietnamu do ČR před pěti lety.

„Je to pro nás obrovský úspěch. Studenti se dokázali prosadit v konkurenci více než pěti set soutěžících. Česká republika se díky nim celkově umístila na 39. místě. V porovnání s loňským rokem jsme si tak polepšili o 9 míst,“ říká Josef Kubát, předseda Jednoty českých matematiků a fyziků. Nejúspěšnější zemí se již tradičně stala Čína, druhé místo získaly Spojené státy americké. Překvapením je třetí místo pro Singapur. Celkovým vítězem letošního ročníku se stala dívka, Lisa Sauerman z Německa, a při své páté účasti získala čtvrtou zlatou medaili.

Matematická a fyzikální olympiáda v České republice má od minulého roku generálního partnera – Skupinu ČEZ. Patronem soutěže je Martin Roman, generální ředitel Skupiny ČEZ. „Vítězům velice gratuluji, je to skvělý výsledek. Obdivuji jejich znalosti i schopnost prosadit se v mezinárodní konkurenci,“ říká Martin Roman a dodává: „Matematické a fyzikální olympiády podporujeme, aby bylo podobně nadaných mladých lidí mnohem víc. Předměty jako matematika a fyzika nejsou mezi studenty v oblibě, a přitom jsou nezbytným základem pro studium technických oborů. Pokud se zájem o studium těchto oborů nezvýší, český průmysl ohrozí nedostatek technických expertů. Se znalostí fyziky a matematiky se dnešní mladí lidé neztratí. Naopak, díky ní mohou pokračovat ve studiu technických oborů a nalézt uplatnění v České republice, ale také ve světě.“ Matematická a fyzikální olympiáda se dočkala finanční podpory, která zajistí kvalitnější organizaci soutěže, podporu koordinátorů a větší motivaci soutěžících. Všichni medailisté totiž dostávají od Skupiny ČEZ finanční příspěvek ve výši 10 000 Kč určený na studium vysoké školy s technickým zaměřením.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger