Noc s Andersenem bude v pátek 30. března

úterý 27. března 2012 ·

na oslavu narození dánského pohádkáře pro 60 000 účasníků ve více než 1 100 místech naší planety.

Pohádkovou noc chystají ve veřejných i školních knihovnách, v mateřských, základních školách, občanských sdruženích, domech dětí a dětských domovech, skautských či pionýrských klubovnách Čech, Moravy, Slovenska, Polska, Slovinska i Chorvatska, v ukrajinské Oděse a také v Českých školách bez hranic v Londýně, Ženevě, Paříži, Drážďanech, Berlíně i Frankfurtu nad Mohanem, v zámoří v australském Sydney i americkém Baltimore.

Letos již podvanácté knihovny a školy otevřou i v noci své brány, aby děti vybavené polštářky a spacáky mohly i v noci naslouchat čtení pohádek, na které v uspěchané době není doma tolik času… Kdo by si v roce 2000 pomyslel, že z nenápadné oslavy Mezinárodního dne dětské knihy v jediné knihovně se vyklube akce s mezinárodní účastí, elektronickou konferencí, společnými nočními soutěžemi a také četbou knihy, která ještě nevyšla.

Text kapitolky z knihy O chlapci, který spadl z nebe autorky Petry Braunové budeme číst společně na mnoha místech naší planety, navíc obrázek Tomáše Řízka z připravované knížky letos děti najdou na speciálně vydané pohlednici, která se nedá nikde koupit, děti si ji mohou zasloužit nočním ponocováním a čtením pohádek.

Organizátoři připravují individuální program s připomenutím letošního jubilanta Jiřího Trnky obohacený o řadu soutěží (nabízí je Pickwick, KidsLand, Popelky.cz), i letos po celou noc mohou děti posílat své hlasy do ankety SUK – Čteme všichni.

Na mnoha místech děti přivítá sám Andersen a s mnoha spisovateli, ilustrátory, herci či zastupiteli měst a obcí budou dětem číst pohádky a mnohde pomohou zasadit pohádkový strom (Andersenův pohádkovník – Fabularius Anderseni). V Noci s Andersenem jistě nebudou chybět Cínový vojáček, Sněhová královna, Pastýřka i kominíček.

Máme zprávu, že číst pohádky se chystá také velvyslanec Dánského království pan Ole Moesby a jeho spolupracovníci, mají namířeno do Městské knihovny v Rokycanech, Městské knihovny v Praze a Základní školy v Roztokách u Křivoklátu.

Pojďte s námi a panem Andersenem do pohádky a oslavte s námi Mezinárodní den dětské knihy!

Více informací a seznam registrovaných míst rozdělený podle krajů najdete na www.nocsandersenem.cz

Akci k rozvoji dětského čtenářství pořádá Klub dětských knihoven SKIP ČR s podporou MK ČR, Spolku slovenských knihovníkov, SKANSKA, Český rozhlas, Rádio Slovensko, Pickwick, AlbatrosMedia, portálů KidsLand.cz, Čítárny, Slovart, Centrum bezpečnějšího internetu a stovek místních partnerů a sponzorů. Všem děkujeme!!!

Kontakty:
Mirka Čápová, Hana Hanáčková
Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana – hlavní stan Noci s Andersenem
detske@knihovnabbb.cz, tel.: 572 551 250

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger