Čtení pomáhá slaví narozeniny a chystá novinky

pondělí 30. dubna 2012 ·

Více jak 90 000 dětí, které čtou, aby mohly pomáhat, přes 11 milionů korun pro charity, 130 naplněných dobročinných aktivit – taková je bilance prvního roku fungování projektu Čtení pomáhá.


Počet nových čtenářů stále roste

V dubnu loňského roku odstartoval unikátní projekt Čtení pomáhá a nyní slaví své první narozeniny. Do projektu je nyní zapojeno přes 90 tisíc mladých čtenářů, polovina z nich jsou nejmladší děti z prvních až pátých tříd základních škol. Dětí z druhého stupně je v projektu zapojeno 35 000, čtenářů ze středních škol je 10 000. Zájem dětí neubývá, každý den se průměrně zapojí dalších 100 dětí.

„Jsem nadšený z obrovského zájmu a hrdý na to, že se nám podařilo získat tolik dětí pro knihy a pomáhání druhým. Mám radost i z toho, že nejvíce se do projektu zapojily nejmladší děti, u nichž je velká šance, že se knihy stanou pevnou součástí jejich života a právě o to nám šlo,“ komentuje Martin Roman, iniciátor a donátor Čtení pomáhá.


Radost pro 130 potřebných

Dětským čtenářům, kteří získávají za každou přečtenou knihu padesátikorunový kredit, se podařilo za rok rozdělit charitám 11,5 milionů korun. Pomohli tak získat potřebnou podporu 130 projektům doporučeným renomovanými charitativními organizacemi. Děti pomáhaly svým vrstevníkům i dospělým se zdravotním postižením, dětem ze sociálně slabších rodin a třeba také dětem v Africe. „Nejrychlejší byly děti při načítání peněz na nákup koně pro postižené děti za účelem hiporehabilitace. Cílovou částku 60 tisíc korun se jim podařilo načíst za pouhé dva dny. Mile nás ale překvapilo, že potřebnou podporu rychle získaly i projekty na pomoc seniorům,“ dodává Martin Roman.

„Projektu Loutky v nemocnici děti poslaly 100 tisíc korun. Díky nim jsme dokončili nové představení O Lenochodech a naší divadelní medicínou můžeme zpříjemnit pobyt v nemocnici dalším stovkám stejně starých pacientů,“ říká Jakub Matějka z občanského sdružení Loutky v nemocnici.

Seznam všech uzavřených charit včetně jejich cílových částek a detailních popisů naleznete ZDE.
 

Harry Potter absolutní jedničkou

„Průběžně sledujeme, jaké tituly mají u dětí největší úspěch. Absolutně nejoblíbenější knihou je Harry Potter a Fénixův řád od J. K. Rowlingové. Z českých autorů je stále včele Karel Poláček a jeho nadčasová kniha Bylo nás pět,“ říká spisovatelka Alena Ježková, ambasadorka Čtení pomáhá. Seznam knih, které mají děti k dispozici, je stále aktualizován. Nyní je na něm zařazeno celkem 262 titulů.

Seznam knih pro všechny kategorie naleznete ZDE.


Vyhlášení soutěže tříd

Dvacátého května bude vyhodnocena soutěž tříd o zájezd na Mallorcu s Cestovní kanceláří Fischer. Vítězem v každé kategorii bude třída s nejvyšším počtem úspěšných testů na jednoho žáka. Vítězné třídy čeká přezkoušení. Pokud uspějí, mohou se těšit na prodloužené prázdniny. Jestliže neuspějí, šanci dostane třída, která se v celkovém pořadí umístila na druhém místě.


Olomouc v čele krajských měst

Mezi krajskými městy vede dle počtu registrovaných dětí na počet obyvatel město Olomouc, následované Karlovými Vary a Ostravou. Nejméně registrací má Liberec.


Novinky, na které se mohou mladí čtenáři těšit

Přibližně v polovině roku budou spuštěny nové webové stránky Čtení pomáhá se zbrusu novou grafikou. Přibude sekce s novinkami a možnost registrace pro knihovny a školy, které budou chtít dostávat aktuální informace o projektu. Nově si budou moct děti vytisknout certifikát o přečtené knize. Ten jim může usnadnit např. práci na jejich čtenářském deníku.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros a Nadací rozvoje občanské společnosti (NROS) bude na začátku listopadu zorganizován čtecí maratón s názvem „Čteme pro kuře“. Cílem je během jednoho dne načíst co nejvíce kreditů sbírce „Pomozte dětem“. Číst mohou nejen děti, ale i široká veřejnost, a zapojí se známé české osobnosti. Principem je nepřetržité předčítání, a to po více než 10 hodin. Co 5 minut bude číst jiný čtenář.

„Hra nazvaná Čtení pomáhá má za sebou první rok a setkala se s velkým celonárodním zájmem dětí, rodičů i učitelů. Ukázalo se, že nápad spojit zájem o literaturu se zájmem o pomoc potřebným byl šťastný,“ řekl o projektu jeho ambasador Zdeněk Svěrák, český dramatik, scénárista, textař a herec.


_______________

Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman, který je iniciátorem a donátorem projektu. Jedním z ambasadorů Čtení pomáhá je také Vojtěch Dyk.

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz
Facebook: www.facebook.com/ctenipomaha

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger