Úložiště 20 tisíc DUMů dostupných zdarma

čtvrtek 28. června 2012 ·

Od února 2012 je na adrese www.dumy.cz učitelům nabízena náhrada za ukončenou podporu vzdělávacího portálu v ČR. „Ze soukromých prostředků vyrostla databáze 20 000 výukových materiálů, pro které nebylo ministerstvo školství v době Josefa Dobeše ochotno dále přispívat z Evropských peněz“, popisuje Luděk Heinz jednatel společnosti Boxed, která přispěla k vytvoření nového portálu, který navštěvuje již na 2000 učitelů denně.

Nový portál vyrostl za rekordně krátkou dobu 4 měsíců a do zkušebního provozu byl spuštěn již v únoru tohoto roku. Primárně nabízí školám řešení problému, kde zveřejnit výstupy z projektu EU peníze školám, na které se z prostředků ESF vynaloží do konce roku 2015 celkem 6 miliard korun!

„V rámci projektu EU PES postupně vznikne více než 1 300 000 Digitálních učebních materiálů, které školy nemají kam ukládat“, popisuje primární myšlenku vzniku portálu Luděk Heinz a pokračuje: „a nikdo nemyslel na to, kam je budou školy umisťovat. Přitom je hlavním cílem vzniku více než 1 miliónu materiálu pomoc zkvalitnit vzdělávání v Česku. Byla by velká škoda, kdyby materiály nebyly dále přehledně sdíleny a využívány ve výuce“.

Myšlenka na vytvoření úložiště Digitálních učebních materiálů (dum) není nová. Na českém internetu existuje již několik řešení. Mezi nejznámější patří právě portál www.rvp.cz, který byl dotován z projektů ESF, ale na který se za Josefa Dobeše již z prostředků ESF nedostalo. O této kauze více v tiskové zprávě ZDE a ZDE.

Jsme rádi, že se i v době krize najdu soukromé zdroje, které pomáhají českým učitelům. V rámci obecných škrtů, které těžce dopadají na rozpočty škol, mají školy čím dál menší možnost nakupovat učebnice a další vzdělávací obsah. Proto je úložiště DUMů dostupných zcela zdarma důležitou alternativou klasických učebnic. Navíc, když DUMy vytvářejí ostatní kolegové z praxe, jej jejich využití o to přínosnější.

V současné chvíli se ze základního řešení pro úložiště digitálních učebních materiálů z projektu EU PES stává plnohodnotný a respektovaným nástrojem každodenní potřeby učitelů škol ve vyučování a rodičů žáků pro procvičování a doučování s více než 20 000 DUMy.


Další informace poskytne:
David Dvořák, manažer projektu DUMy.cz, ddvorak@dumy.cz
Luděk Heinz, jednatel společnosti Boxed, s. r. o., lheinz@boxed.cz

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger