Čeští studenti přivezli stříbro a bronz z Mezinárodní matematické olympiády

pondělí 6. srpna 2012 ·

Nejlepší čeští středoškoláci zabodovali na Mezinárodní matematické olympiádě, která proběhla ve dnech 4. až 16. 7. 2012 v Argentině. V konkurenci dalších 548 talentovaných mladých matematiků získali stříbrnou a bronzovou medaili a čtyři čestná ocenění. Česká republika získala díky úspěchu studentů 47. místo ze 100 zúčastněných zemí světa. Národní kolo této náročné soutěže podporuje Skupina ČEZ již třetím rokem.

Šestice středoškolských studentů úspěšně reprezentovala ČR na 53. ročníku Mezinárodní matematické olympiády, nejstarší, největší a nejprestižnější soutěže tohoto druhu na světě. Letošní olympiádu hostila Argentina a přivítala 548 soutěžících ze 100 zemí světa. Studenti řešili náročných šest náročných úloh z algebry, geometrie, kombinatoriky a teorie čísel, z nichž jeden příklad navrhl student MFF UK v Praze. Z družstva České republiky se nejlépe dařilo studentovi vietnamského původu, Anh Dungh Le, který získal stříbrnou medaili. Student z Gymnázia v Tachově tak zopakoval svůj úspěch z loňské soutěže. „Snažil jsem se překonat loňský výsledek, ale jsem rád za stříbro a hodně pro mě znamená, že se mi podařilo uspět v tak těžké konkurenci,“ hodnotí svůj úspěch Anh Dungh Le. Během doprovodného programu měli soutěžící prostor k odpočinku a seznámení s účastníky z jiných zemí. „Líbilo se mi, že nešlo jen o matematiku, skamarádil jsem se zde s mnoha zajímavými lidmi,“ doplňuje Anh Dungh Le.

Z bronzu se těšil Josef Svoboda z Gymnázia z Frýdlantu nad Ohří. Ani ostatní soutěžící z českého týmu neodjeli s prázdnou, čestné uznání poroty za svá řešení si zasloužil Michal Buráň z Gymnázia J. A. Komenského v Uherském Brodě, Michal Kopf ze Slezského gymnázia v Opavě, Jan Stopka z Gymnázia tř. Kpt. Jaroše v Brně a Martin Töpfer z Gymnázia Nad Štolou v Praze. „Je to úspěch, za kterým stojí hodiny příprav strávené počítáním a studiem knih. Obdiv si zaslouží výkon zejména Anh Dungh Le, kterému se podařilo opětovně získat stříbro,“ hodnotí práci studentů vedoucí českého týmu, Martin Panák z Ústavu matematiky a statistiky v Brně. Česká republika se celkově umístila na 47. místě ze stovky zemí, které se mezinárodní soutěže účastnily. Vítězem se stalo družstvo z Koreji, následovala ho Čína a USA.


_________________

Mezinárodní matematické olympiády se zúčastnili nejtalentovanější studenti, kteří prošli všemi koly národní soutěže. Na přípravu českého týmu přispěla Skupina ČEZ, která již třetím rokem podporuje aktivity Jednoty českých matematiků a fyziků. „„Těší nás, že jsme v kontaktu s novou generací vědců a pevně doufáme, že naše partnerství s Matematickou a fyzikální olympiádou potrvá i do budoucna,“ říká Pavel Puff, ředitel útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ.

Více o Mezinárodní matematické olympiádě ZDE.

Společnost ČEZ vloni s organizátory matematických a fyzikálních olympiád uzavřela dohodu o pětiletém partnerství. Partnerství představuje především finanční podporu, která umožní kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele, jak zajímavě a poutavě učit fyziku. ČEZ také aktivně spolupracuje se středními a vysokými technickými školami při zvyšování kvality výuky a navazuje spolupráci s budoucími techniky ještě v době studia. Síť spřátelených technických škol dnes zahrnuje 46 středních škol a 13 fakult vysokých škol.

Více informací ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger