Zuzana Taušová: Delší školka se rodičům prodraží, zájem o pozdní nástup do školy klesá

pondělí 23. července 2012 ·

V době naprostého nedostatku míst v mateřských školách přinesly alespoň trochu povzbudivou zprávu čerstvé údaje ministerstva školství o budoucích prvňáčcích. Oproti minulým letům totiž znatelně ubylo žádostí o odklad školní docházky. Část dětí, které dosud zůstávaly ve školce o rok déle, tak uvolní místo menším dětem.


Zdroj: iDNES.cz 25. 6. 2012


Za prodlouženou školku si rodiče v budoucnu připlatí

Jedním z důvodů menšího zájmu o pozdější nástup do školy je novela školského zákona, která začne platit od ledna 2013. Za dítě s odkladem budou podle ní muset rodiče nově platit běžné školkovné ve výši několika stokorun měsíčně. Dosud byl přitom poslední ročník školky bezplatný bez ohledu na to, zda do něj dítě chodilo rok, nebo kvůli odkladu zůstalo déle.

Výrazný úbytek dětí s odkladem zaznamenali třeba v mateřské škole Trojlístek v Praze 4. „Předběžně jsme měli nahlášených minimálně 12 takových dětí, ale když se rodiče dozvěděli, že se bude platit, dostali jsme jen tři oficiální přihlášky," počítá ředitelka školky Irena Michalcová. Podobně se novinka projevila v Jihlavě. „Zatímco v minulých letech žádalo o odklad ve všech jihlavských školkách kolem 140 dětí, letos je to o šedesát méně," říká mluvčí tamní radnice Radek Tulis. A v celostátním měřítku situaci potvrzuje i ministerstvo školství.

„Nechceme spekulovat, zda za pokles žádostí o odklad opravdu může zpoplatnění školky. Je však pravda, že zatímco v posledních dvou letech žádalo o pozdější nástup do první třídy 14,5 procenta dětí z ročníku, letos je to o dvě procenta dětí méně," upřesnil Patrik Kubas z ministerstva školství.


V některých školkách nejsou změny patrné

Děti s odkladem tak ve srovnání s minulými lety zaberou ve školkách přibližně o dva tisíce míst méně. A v budoucnu může uvolněných míst ještě přibývat. „Novinka totiž bude platit až od ledna 2013, takže o ní řada rodičů zřejmě ještě neví," myslí si i Eliška Windová z břeclavské radnice, kde se změna v přístupu rodičů k odkladu ještě výrazněji neprojevila.

Žádné změny si zatím nevšimli ani v Brně, kde letos o každé volné místo ve školce bojovaly více než dvě děti. Ani dva tisíce míst, které se díky poklesům žádostí o odklad uvolní dohromady v celé zemi, by přitom nestačily k vyřešení přetlaku zájemců o brněnské školky. „Kapacitu školek proto musíme stále navyšovat. Už od září a října otevřeme třináct nových tříd a další budou přibývat v příštím roce," slíbila mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.


Rodičům pomáhá i nultý školní ročník

Do rozhodování rodičů o tom, zda potomka nechat o rok déle ve školce, promlouvají čím dál více kromě nově zavedeného školkovného také takzvané nulté ročníky základních škol. Ty existují už řadu let. Teprve nyní ale pro zájemce o tyto přípravné třídy platí přesnější pravidla. A zájem o ně roste. Například v Praze tak od září v takových třídách přibudou stovky nových míst. Nulté ročníky základní školy jsou určeny dětem, které nejsou zralé na první třídu a zároveň pocházejí ze sociálně slabého prostředí.

„Nejde jen o děti z rodin, které pobírají sociální dávky či je některý z rodičů třeba ve výkonu trestu. Neúměrný stres by první třída bez přípravy znamenala také například pro děti z rodin azylantů, u nichž se doma nemluví česky," upřesnila Jarmila Bendová z brněnské pedagogicko-psychologické poradny, kde se o zařazení dětí do přípravných tříd rozhoduje.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger