Netradiční výuka, učitelé budou využívat svědectví holokaustu

středa 15. srpna 2012 ·

Čeští kantoři se od pondělka v Praze učí využívat ve výuce svědectví lidí, kteří přežili holokaust. Do svých hodin mohou vybírat z téměř 52 000 natočených výpovědí, které shromáždila americká nadace. Vzpomínky pamětníků mají přispět k odbourávání předsudků u studentů i k posílení jejich kritického myšlení a odpovědnosti.


Zdroj: Lidovky.cz, ČTK 12. 8. 2012


O programu pro učitele informovala americká Nadace šoa – Institut pro vizuální historii a vzdělávání na Jihokarolínské univerzitě (USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education).

V pondělí se 14 učitelů z Česka začalo připravovat v Centru vizuální historie Malach Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Vystřídá je 17 učitelů z Ukrajiny. „Účastníci vytvoří vlastní vzdělávací projekty a aktivity založené na svědectvích pamětníků, které v budoucím školním roce použijí při práci se studenty," uvedla nadace.

Učitelé, kteří vzdělávací program absolvují, se pak o získané vědomosti podělí s kolegy. Postupně by měla vzniknout síť kantorů, kteří budou používat digitální média ke zlepšení vzdělávání studentů.


Spielbergova nadace

Nadaci, jež začala shromažďovat svědectví pamětníků holokaustu a válečných událostí, založil v roce 1994 americký režisér Steven Spielberg. Přiměly ho k tomu zkušenosti z natáčení snímku Schindlerův seznam. Začaly se tak zaznamenávat výpovědi židovských vězňů koncentračních táborů, ale i pronásledovaných a vězněných homosexuálů, svědků Jehovových, politických vězňů, Romů, obětí programů eugeniky či účastníků soudů s válečnými zločinci. Podařilo se nasbírat skoro 52 000 videosvědectví ve 32 jazycích v 56 zemích. Do archivu je možné se v Česku dostat od roku 2010. Umožňuje to centrum Malach.

V roce 2006 se nadace stala součástí vědecké instituce univerzity v Jižní Karolíně. Pod jménem USC Shoah Foundation – Institute for Visual History and Education rozšířila i svou činnost. Chce bojovat proti předsudkům, netoleranci a fanatismu, a to právě s pomocí nahrávek. S partnerskými organizacemi proto pracuje třeba na vzdělávacích programech. Pokračuje dál i v zaznamenávání příběhů lidí, kteří přežili genocidu. V databázi tak přibudou svědectví ze Rwandy či z Arménie.

Program odstartoval červencový seminář na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Po českých a ukrajinských učitelích čeká školení na podzim i polské pedagogy.


Informace o Centru Malach najdete ZDE a ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger