Neúspěšní maturanti si mohou udělat kvalifikační zkoušku

pátek 24. srpna 2012 ·

Neúspěšní maturanti si mohou udělat kvalifikační zkoušku, budou tak mít aspoň nějaký doklad o tom, co umějí. Určena je hlavně studentům odborných škol a nástaveb, kteří si ze školy odnesli kromě teoretických znalostí i dovednosti využitelné v praxi. Díky osvědčení se tak budou moci prokazovat budoucímu zaměstnavateli, uvedl manažer projektu Národní soustava kvalifikací Ivo Jupa.


Zdroj: České noviny.cz 6. 8. 2012, autor: ČTK

Zanedlouho sice začínají opravné maturity, i po nich ale nejspíš zůstane řada absolventů bez maturitního vysvědčení. Právě na nástavbových oborech propadlo v jarním termínu maturit přes 43 procent žáků, na středních odborných učilištích pak 39 procent. Studenti se sice pokusí složit zkoušku dospělosti v září, loni ale i při podzimních opravných zkouškách propadl téměř každý druhý.

„Jednou z možností je využití projektu Národní soustava kvalifikací a přihlášení se ke kvalifikační zkoušce, kde mohou prokázat praktické a teoretické znalosti profese, kterou chtějí vykonávat. Po úspěšném absolvování dostanou osvědčení," uvedl Jupa. Osvědčení je přitom uznávané jako veřejná listina.

Soustava nabízí v současnosti seznam několika desítek kvalifikací, které mohou lidé získat díky svým pracovním zkušenostem. Na výběr je hlavně z technických oborů, ale také třeba z oblasti obchodu nebo zemědělství. Systém vznikl především kvůli lidem pracujícím v oboru, který nevystudovali. Tito pracovníci si tak mohou i bez dodatečného vzdělávání udělat certifikát, který potvrzuje jejich skutečné schopnosti.

Soustava kvalifikací prý ale v současnosti může pomoci i úspěšným maturantům, kteří po škole nemohou najít práci. Týká se to například gymnazistů, kteří nechtějí pokračovat ve studiu na vysoké škole, ale kvůli chybějící specializaci těžko hledají zaměstnání.

„Pro ně i čerstvé absolventy může být řešením vybrat si vhodnou profesi, přihlásit se do kurzu dalšího vzdělávání a v závěru absolvovat kvalifikační zkoušku. Držitelé těchto osvědčení pak mají jako uchazeči o pracovní místo v rámci přijímacího řízení větší šanci na úspěch," tvrdí Jupa.

Kurzy se většinou konají na středních školách po odpoledních a večerech, podle údajů z konce května je už absolvovalo přes 3000 lidí. Smyslem kurzů je zvýšit vzdělanost dospělých a využít kapacity škol.

Více informací najdou zájemci na webu projektu www.nuv.cz/nsk2


Celý text najdete ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger