Přijďte čarovat s Jiřím Žáčkem

úterý 23. října 2012 ·

Jiří Žáček vydává novou knížku básniček na motivy ilustrací Josefa Lady Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk! Poprvé ji nakladatelství Portál představí kde jinde než v Památníku Josefa Lady a jeho dcery Aleny v Hrusicích. Zapište si datum 28. října ve 14 hod., udělejte si i s dětmi výlet a přijďte si pohrát, zavzpomínat a získat podpis Jiřího Žáčka.

Jiří Žáček má rád Josefa Ladu. Proto se inspiroval jeho obrázky a ke čtyřicítce z nich napsal básně. Humorné, dojemné, parodické, pohádkové, takové, které odrážejí život v Ladových ilustracích. Knížka Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk! otevře malým čtenářům nový, kouzelný svět a na ty starší dýchne vzpomínkou z dětství. Křest knihy se uskuteční stylově 28. října v Památníku Josefa Lady v Hrusicích.

Knížka Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk! je oslavou radostného dětství, respektu k přírodě a humorného nadhledu na problémy každodenního života. Josef Lada ji vyjádřil obrazy, Jiří Žáček verši. Oba autoři, byť se nikdy nepotkali, vytvářejí příjemný souzvuk. Jiří Žáček napsal čtyřicet básniček, které rozvíjejí základní motivy Ladových ilustrací: respekt k přírodě, střídání ročních období, svátky, které lidé s koloběhem roku slaví, pohádkové situace apod. Klasické ladovské výjevy tak obohacuje o současný jazyk a pohled blízký dnešnímu dětskému čtenáři.

Jiří Žáček se vyznává z obdivu k Josefu Ladovi: „Měl jsem několikaleté období, kdy se mi zdávaly podivuhodně zmutované pohádky, které mi četli rodiče před spaním. A tak jsem ve snu prošel řadou obživlých Ladových obrázků a pasáží z jeho knih. Například Pepík ševců, který byl s kocourem Mikešem na hruškách, to jsem byl já!“ Proto v knize nechybí právě básničky Hrušky, Mikeš nebo Kozel Bobeš, doprovázené notoricky známými ilustracemi z Ladových knih. Najdeme tu však i obrázky méně známé, které nám dají možnost poznat Josefa Ladu novým pohledem, např. spolu s básničkou Žirafa v opravě, Kmotr Jíra, Šťastné shledání nebo Myslivec Mahen.

Může být svět Ladových ilustrací stále atraktivní i pro dnešní děti? Jiří Žáček je přesvědčen, že ano: „Lada byl dobrotivý čaroděj se srdcem chlapce a s obrovským smyslem pro humor. Dnešní doba má nové pohádkové hrdiny, třeba malého kouzelníka Harryho Pottera, ale já mám raději hrdiny Ladových pohádek, kocoura Mikeše, chytrou kmotru lišku, strašidlácké kluky z Bubáků a hastrmanů. Ty příběhy jsou psané z čiré radosti a je to na nich znát. A ještě k tomu jsou geniálně ilustrované! Na vlastních vnučkách vidím, že Lada nestárne, že je přitažlivý i pro dnešní děti.“

Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk! je knížka určená především dětem. Těm ukáže svět víl, hastrmanů a mluvících kocourků, které je nejen pobaví, ale pomohou jim rozvíjet fantazii, slovní zásobu i smysl pro humor. Ani dospělé však nenechá knížka chladnými. Kromě vzpomínky na dětství je naplní optimismem, ať už pomocí barev a malířského umu Josefa Lady, nebo pozitivním vyzněním veršů Jiřího Žáčka. Ideální variantou je tedy společné čtení rodičů či prarodičů s dětmi.

Slavnostní křest knihy se uskuteční 28. října od 14 hod. v Památníku Josefa Lady a jeho dcery Aleny v Hrusicích. Na děti čeká zábava i soutěž o knihu a samozřejmě autogramiáda Jiřího Žáčka.


Jiří Žáček (nar. 1945) je básník a překladatel, věnuje se tvorbě pro dospělé i děti.
Josef Lada (1887 – 1957), rodák z Hrusic, je dnes již legendární postavou českého malířství, autorem mnoha knih pro děti i dospělé.

Více ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger