Zuzana Marková: Jak přilákat žáky do středních odborných škol

čtvrtek 14. března 2013 ·

Žáci ani učitelé v rámci projektu „Jak přilákat žáky do středních odborných škol“ rozhodně nezahálí. Žáci 8. ročníků čtyř základních škol, zapojených do projektu, se měli možnost zúčastnit úvodních exkurzí, které budou probíhat od února do května letošního roku v rámci třetí etapy, během níž žáci navštíví učebny i dílny spolupracujících středních škol.

Chlapci i dívky tak mají možnost nejen dozvědět se co nejvíce informací o nabídce oborů, vybavení učeben a dílen na jednotlivých středních odborných školách se sídlem v Chomutově, ale především si vyzkoušet v praxi nejrůznější pracovní úkony. Učí se obsluhovat klasický soustruh iCNC soustruh a vyrobit si například šachovou figurku z mosazi či duralu, zdít, obkládat stěny, pájet, pracovat s robotem nebo namontovat kolo a mnoho dalších činností. V měsících dubnu a květnu přibude i řízení traktoru.

A jak vidí projekt sami žáci? Napoví nám článek Jana Sedláčka, žáka VIII. A ZŠ Na Příkopech v Chomutově, doplněný o názory jeho spolužáků.


Přišli jsme, viděli jsme a dozvěděli se

Dne 4. února jsme já a celá VIII. A v rámci projektu „Dílny“ navštívili Střední průmyslovou školu v Chomutově.

První informace, které nám sdělil přímo ředitel školy, pan. Ing. Lacina, velice výstižně obsáhly vše od systému přijetí do školy až po možnost uplatnění v budoucím životě, to vše bylo podpořené přehlednou powerpointovou prezentací. Přesto nám byl poskytnut i prostor pro otázky, které byly bez problémů zodpovězeny.

Dále nám bylo umožněno prohlédnout si prostory školy, po ukázce vybraných učeben spolu s krátkým ponaučením o jejich používání a účelu nám bylo umožněno vyzkoušet některé pomůcky a zároveň si užít trošku srandy, což byla dobrá tečka za zábavným programem, který nám dosti osvětlil chod celé SPŠ Chomutov.

Z reakcí spolužáků – chlapců i dívek:
„Líbí se mi, že na té škole je více oborů a také, že mám dva roky na výběr“.
„Bylo super, co nám povídal ředitel o škole a jak nás přivítal“.
„Moc se mi líbily jejich třídy, byly výborně vybaveny a byly úžasně velké.
„Dozvěděli jsme se mnoho věcí, třeba co je dioda. Mohli jsme si naprogramovat malý model blikátka. Taky jsme pájeli drátky. Bylo to pěkné.“
„Moc mě bavilo, jak jsme si hráli s robotem“.
„Nečekal jsem, že škola může mít tak dobrý bufet a školní klub byl také dobrý.“

Učitelé pracovních činností a výchovní poradci po zajímavých exkurzích ve firmách Reis Robotics ČR – strojírenství spol. s r. o. a Plazmet s. r. o. navštívili 27. února firmu CIE Praga Louny, a.s., kde měli možnost zhlédnout jak standardní výrobu, tak i práci automatizovaných linek a dozvědět se mnoho důležitých informací z oblasti výroby i trhu práce.

Ovšem nejen exkurze jsou součástí projektu. Došlo k podstatnému dovybavení školních dílen potřebným nářadím a tím i k možnosti uplatnění mnoha pracovních postupů. Velké oblibě se u žáků těší práce se stavebnicemi Merkur, které je možno využít nejen v rámci pracovních činností, ale například i ve fyzice.

Třetí a čtvrté etapy projektu se zúčastní více než 200 žáků chomutovských základních škol Na Příkopech, ve Školní ulici, v Hornické a na Kadaňské ulici, kteří navštíví učebny i pracoviště Střední průmyslové školy, Střední školy technické, gastronomické a automobilní, Střední odborné školy energetické a stavební, Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy.

Doufáme, že i na základě tohoto projektu žáci projeví větší zájem o studium technických oborů a řemesla a technicky zaměřené profese se zařadí zpět mezi prestižní povolání.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger