Vědecko-technický jarmark uprostřed města Pardubic

úterý 18. června 2013 ·

V úterý 18. června se Pernštýnské náměstí v historickém centru Pardubic promění ve vědecko-technický jarmark. Univerzita Pardubice sem "přiveze" svět moderní vědy a techniky s řadou stánků a zajímavých pokusů, interaktivních modelů a ukázek, které si zájemci budou moci nejen prohlédnout, ale také vyzkoušet.

„Všech sedm fakult univerzity připravilo na 20 speciálních zážitkových stanovišť, které návštěvníkům představí nejrůznější vědecké hrátky, pokusy a hlavolamy a ukážou vědu jako zajímavou a lákavou disciplínu," zve na vědecko-technický jarmark jeho organizátorka Ing. arch. Iva Svobodová.

Nakouknout do chemické laboratoře nebo pod šikovné ruce restaurátorů, zdravotníků, historiků, ekonomů, informatiků nebo „dopraváků", tj. dopravního inženýrství či stavitelství, bude možné od 10 hodin po celý den.

Kromě chemických pokusů, odkrývajících záhady každodenního života, se zájemci dozvědí, jak lze získat DNA například z rajčete nebo jak se chovají plísně v potravinách. Objeví princip solární elektrárny přímo, vyzkouší si programování robotů, zjistí, co umí dotyková obrazovka, co je ionosféra, pohrají si s prvočísly a fraktály nebo si vyzkouší pevnost materiálů a měření vzdálenosti. Stanou se z nich na chvíli restaurátoři, budou si moct vyluštit historické nápisy nebo poskládat netradiční puzzle. Zdravotníci jim změří krevní tlak, procento tuku v těle nebo fyzickou kondici. Zábavu si užijí i s obřími bublinami.

„Program celého dne je velmi pestrý. Na děti i dospělé čeká mnoho zajímavostí. V molekulární kuchyni chemiků budou moci poznat chování newtonovské kapaliny, vyzkouší si snímání otisků prstů, seznámí se s principem separování DNA. Aby se vám nestalo, že vám někdo podstrčí falešnou bankovku, seznámí vás demonstrátoři s jejich ochrannými prvky. Kromě toho čekají na účastníky kvízy, hádanky a tvůrčí dílna s malováním 3D barvami," pokračuje Ing. arch. Iva Svobodová.

„Navíc máme připraveno jedno velké překvapení. Budete mít jedinečnou možnost vidět na vlastní oči družici Magion I, která se používala pro výzkum MAGnetosféry a IONosféry, proto zkratka Magion. Vystavený model je plně funkční dvojče satelitu Magion I, který byl vypuštěn 14. listopadu 1978," uzavírá pozvánku na vědecko-technický jarmark uprostřed města za organizátory a univerzitní tým Iva Svobodová.

O tom, že věda je zajímavá a zábavná a že rozhodně není nudná, se mohou všichni zájemci přesvědčit v úterý 18. června mezi 10. a 18. hodinou na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, kde se koná Vědecko-technický jarmark uprostřed města.

Jarmark je otevřen všem zvídavým zájemcům bez ohledu na věk. Vědecko-technický jarmark pořádá Univerzita Pardubice v rámci městských slavností Zrcadlo umění, pořádaných Kulturním centrem Pardubice ve dnech 18.–21. června, a v rámci svého projektu Brána vědě/ní otevřená – BRAVO, který je spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Pořádaný veletrh vědy tak navazuje na sérii úspěšných populárně-naučných akcí, které univerzita pořádá pro veřejnost – Noc mladých výzkumníků na pardubickém zámku (9. dubna 2013), "road-show" Věda a technika na dvorech škol Pardubického kraje (duben 2013, duben a záři 2012), vědecké kavárny, popularizační přednášky Exempla Trahunt, zájmové kroužky, exkurze a worshopy atd.

Další zajímavé akce připravila Univerzita Pardubice se svými sedmi fakultami také na období letních prázdnin, kdy pořádá letní školy pro děti a mládež (v týdnu od 17. do 23. 8.). Ve stejném týdnu proběhne na Dopravní fakultě Jana Pernera druhý ročník Letní školy technologie a řízení dopravy, kterou v sobotu 17. 8. zahájí exkurze do dopravního sálu fakulty, kterou doprovodí setkání zahradních železnic v areálu železničního Musea v Rosicích nad Labem.

Dvouletý projekt Brána vědě/ní otevřená – BRAVO, CZ.1.07/2.3.00/35.0024, je zaměřený na popularizaci vědy a výzkumu. Formou kontaktních populárně-naučných zážitkových akcí, demonstrací, exkurzí, přednášek, kroužků, besed a dalších akcí chce Univerzita Pardubice aktivně zapojit mladou generaci do poznávání světa a ukázat jí i veřejnosti zábavnou a zajímavou formou svět moderní vědy a výzkumu a rovněž pěstované disciplíny zejména odborných pracovišť sedmi svých fakult.

Podrobné informace ZDE.

Bližší informace k pořádané akci:
Ing. arch. Iva Svobodová
oddělení propagace a vnějších vztahů UPa
telefon: 466 036 482, mobil: 606 694 170
e-mail: iva.svobodova@upce.cz

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon: 466 036 555
e-mail: promotion@upce.cz

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger