Na univerzity třetího věku chodí stále více seniorů

čtvrtek 4. července 2013 ·

Již zhruba čtyřicet tisíc lidí v České republice navštěvuje univerzitu třetího věku. Například na Vysoké škole ekonomické studuje přes 580 seniorů. Necelá polovina z nich má vysokoškolské vzdělání.


Zdroj: www.vysokeskoly.cz, 29. 3. 2013

Studenti díky výuce získají nejen znalosti, informace a dovednosti, ale také možnost využít obohacujícím způsobem svůj volný čas a vytvářet nové kontakty a přátelství.


Aktuální přehled studia pro rok 2012/2013 na Jobs.cz

Ekonomie a management
Humanitní a společenské vědy
Jazyky a mezinárodní studia
Kultura a umění
MBA
Medicína a farmacie
Právo a veřejná správa
Přírodní vědy
Technika a informatika
Učitelství a sport
Zemědělství a veterina
Další vysoké školy

Na výběr jsou přitom nejrůznější obory. Mnoho seniorů využije například kurzy práce s počítačem, kde se naučí vytvářet jednoduché textové dokumenty, vyhledávat na internetu i komunikovat prostřednictvím e-mailové pošty. „Přístup musí být ke studentům trošku jiný. Víc individuální. Takže obcházím, vysvětluji i individuálně, když to někomu vyloženě nejde,“ říká Jitka Koubalíková, která na Vysoké škole ekonomické vyučuje studenty univerzity třetího věku informatiku a práci s počítačem.

Nabídka kurzů je velmi pestrá. V nabídce jsou například kurzy chemie, veteriny, historie, malování i tělocviku. Na univerzitě není potřeba skládat zkoušky ani psát testy. Na konci semestru dostanou studenti potvrzení o absolvování, některé školy organizují dokonce promoci. Asociace univerzit třetího věku chce v budoucnu výuku pro seniory dostat pomocí internetu a videopřednášek také do malých obcí a umožnit tak vzdělávání i těm, pro které je dojíždění do města neúnosné.

V České republice funguje již více než dvacet univerzit třetího věku. Za výuku si studenti platí, ovšem v posledních letech na ni přispívá zhruba dvaceti miliony korun také ministerstvo školství. Nejvíce kurzů nabízí pražská VŠE nebo Univerzita Palackého v Olomouci.


Celý text ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger