Nároky se v práci zvyšují, lidé se nabíjejí sportem

pátek 2. srpna 2013 ·

Neutěšená situace na trhu práce, kdy se měsíčně registruje na úřad práce 50 000 nových uchazečů, tlačí dlouhodobě na zvyšování efektivity jednotlivých zaměstnanců. Kolegové odcházejí, práce však zůstává, stres se tak pomalu stává běžnou denní zkušeností. Češi proto často vyhledávají sport a další koníčky, kde mohou aktivně relaxovat.


Zdroj: Profesia.cz, 25. 6. 2013


Přesčasová práce a stále méně dovolené

,,Zatímco český statistický úřad sleduje pokles odpracované doby, zejména té přesčasové, společnosti i zaměstnanci berou stále častěji přesčasy jako už běžnou součást pracovní doby a smluvené odměny. Více hodin pracují především specialisté, kterých je na trhu nedostatek, a vedoucí pracovníci. Vzhledem k současné situaci se dá předpokládat, že počet hodin, které lidé stráví v práci, bude růst.“ říká Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Před riziky varuje psycholožka Iva Zemanovičová z Assessment Systems: ,,V dnešní době lidé nejenže tráví velké množství svého volného času prací, ale někteří si dokonce po několik let ani nevybírají dovolenou. Důsledky takového životního stylu zasahují do všech oblastí života člověka. V práci nemusí podávat optimální výkon (vyšší chybovost, nižší efektivita práce, konflikty s kolegy aj.). V rodinných vztazích se mohou objevit problémy vyplývající z nedostatku času na zajištění běhu domácnosti a z nemnoha společně strávených chvil. Množství přesčasů může výrazným způsobem snižovat životní i pracovní spokojenost a také není výjimkou, že již po několika letech vysokého pracovního nasazení dochází u lidí k poškození jejich zdraví.“


Jak Češi tráví svůj volný čas?


Z ankety na pracovním portálu Profesia.cz vyšlo, že více než polovina lidí ve svém volném čase sportuje nebo se věnuje jiným koníčkům. Každý pátý tráví čas s rodinou. Každý šestý nejraději vyhledává pasivní odpočinek při televizi nebo nicneděláním. Šest procent respondentů má druhé zaměstnání. Zbylých šest procent nemá vůbec žádný volný čas.

,,Odpočinek významným způsobem napomáhá k udržení psychické rovnováhy člověka, přičemž platí, že aktivní odpočinek (sport, procházka aj.) přispívá k naší pohodě a dobití baterek výrazněji než odpočinek pasivní.“ dodává Zemanovičová.


Aktivní zaměstnanci zamíří nejčastěji do posilovny

Podle analýzy uživatelů zaměstnaneckých benefitů společnosti MultiSport Benefit, která poskytuje možnost navštívit 500 sportovních zařízení v celé České republice, lidé sportují v průměru 4,5krát v měsíci, mírně častěji muži (51 %) než ženy (49 %). Nejoblíbenější aktivitou zaměstnanců je posilovna. Následuje plavání, raketové sporty, H.E.A.T. program a aerobic.


Celý text s grafy najdete ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger