Jakub Ostrý: Koktavost ve škole

čtvrtek 26. září 2013 ·

„Uuuž se těším do školy nebo U U Už se se těším do do školy“. Tímto způsobem si může řada lidí představovat mluvní projev někoho, kdo trpí koktavostí. Ačkoliv se z pohledu laické veřejnosti může jevit koktavost pouze jako „zadrhávání“, skutečnost je mnohem složitější.

Koktavost lze popsat jako složitý syndrom, kde mluvní projev je pouze jedním z příznaků této narušené komunikační schopnosti a postižena může být celá osobnost daného jedince. Pokud se tato porucha řeči vyskytuje u dětí, je velice důležité, aby tento stav zohledňovalo celé sociální prostředí dítěte, tedy i škola.

Koktavost se může prohloubit nebo i vzniknout na základě významné změny v dosavadním životě dítěte. Nástup do školy může být v tomto ohledu klíčovým momentem, a proto je zásadní, aby dítěte jeho okolí přijalo, takové jaké je. Jinými slovy by mu neměli situaci dělat ještě těžší, než pro balbutika (latinské označení koktavosti) často už je.

Na následujících řádcích si popíšeme několik významných společenských stereotypů, kterých bychom se zejména ve školním prostředí měli vyvarovat.
– Nedávejte žákovi jeho handicap okatě najevo, respektujte ho takového, jaký je.
– Nemějte tendenci žáka doplňovat. Ačkoliv to často můžete myslet dobře, žákovi tím nepomáháte, ale fakticky mu skáčete do řeči.
– Snažte se nepůsobit dojmem, že spěcháte. Budete tak žáka zbytečně uvádět do časové tísně a tím potažmo zhoršovat jeho mluvní potenciál.
– Balbutik je se svou řeči spjatý 24 hodin denně. Knížecí rady typu: Odpočiň si, nadechni se, nespěchej či zpomal, nejsou optimální cestou k vytvoření pozitivního komunikačního klima.


Občanské sdružení LOGO ve spolupráci se Soukromou klinikou LOGO pořádá dne 25. října konferenci k příležitosti Mezinárodního dne porozumění koktavosti v prostorách Kongresového sálu Veletrhů Brno. Nosné heslo letošního ročníku je „Slovo nelze porušit“, vycházející z tradičního samurajského kodexu, neboť na konferenci vystoupí přední odborníci na koktavost z Japonska i pan senátor Tomio Okamura, který se s účastníky podělí o svůj životní příběh a zkušenosti s poruchami plynulosti řeči. Konference tak bude jedinečná a exotická. Přijďte obohatit své dosavadní znalosti o postřehy terapeutů ze země vycházejícího slunce a přispějte tak k lepší osvětě zejména ve školském prostředí.

Pozvánku najdete ZDE. Zaregistrujte se již dnes ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger