Zpátky do školy v deseti bodech

pondělí 2. září 2013 ·

Se začátkem školního roku přichází každodenní stereotyp, který rozděluje náš čas na čas, který patří škole/práci, čas určený pro rodinu, čas pro kamarády, čas věnovaný koníčkům. Děti se na změny adaptují poměrně snadno, přesto je dobré je před začátkem školního roku začít trochu zklidňovat a promluvit si s nimi o tom, co je na podzim čeká.

1. Prázdniny končí, začíná školní rutina. Zvykli jste si přes prázdniny na společné snídaně a myslíte si, že je to luxus, který si během roku nemůžete dovolit? Pokračujte v nich. Přemýšlejte, kolik času trávíte během běžného pracovního dne společně s dětmi. Rodinné rituály jsou příležitostí, jak nenásilně přetvořit prázdninový chaos v příjemnou rutinu. Děti se tak snáz adaptují na každodenní povinnosti, které je s návratem do školy zase čekají.

2. Nový školní rok: výzva, nebo pruda? Promluvte si s dětmi o tom, co je čeká v novém školním roce. Čemu se chtějí věnovat, na co se těší a co je ve škole baví. Na druhou stranu sdělte jasně, co od nich očekáváte vy. Vysvětlete jim, že ne všeho mohou dosáhnout hned a výsledky že přicházejí mnohdy až po dlouhodobém snažení. Pokud máte pocit, že se vaše děti něčeho obávají, mluvte o tom s nimi. Dejte jim najevo, že jejich pocity berete vážně a že se na vás mohou se svými starostmi kdykoli obrátit. Věnujte se školním záležitostem dětí pravidelně, klidně v nějaký předem stanovený čas...

Celý text si můžete přečíst ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger