Do Pardubic se sjeli budoucí umělci z řad školáků a studentů

čtvrtek 10. dubna 2014 ·

V Pardubicích se 8. dubna konalo první semifinálové kolo prestižní soutěže Máš umělecké střevo?, která přibližuje práci umělců žákům a studentům základních a středních škol a hledá mezi nimi budoucí talenty. Ti budou vybráni v celostátním finále, které se odehraje v Praze 16. května. Z Pardubic do něj postupuji dvě skupiny z Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi, jejichž projekty vybrala odborná porota v čele s Ondřejem Horákem, který je autorem soutěže.

Pro letošní pátý ročník soutěže Máš umělecké střevo? vybrali organizátoři soutěže společné téma „Slovo je umění“, které se věnuje tématu písmene, slova, věty nebo textu ve vizuálním ztvárnění. Výsledné práce studentů musely vycházet ze zmíněných námětů. Jejich ztvárnění, volba umělecké přístupu nebo média byla však zcela na nich. Bylo možné využít jak tradiční (např. malba, socha, grafika) tak nová média (video, fotografie, počítačová animace, využití sociálních sítí apod.). Při celkovém hodnocení se porota rozhodovala pouze podle kvality samotného díla a splnění zadání.

Prvního semifinálového kola se zúčastnili studenti ze škol z Chrudimi a Hradce Králové i se svými pedagogy. Porota vyhodnocovala také práce jiných škol, které své projekty zaslaly, ale osobně se semifinále nezúčastnily. Do finále pak porota tvořená zástupci Národní galerie v Praze, Východočeské galerie Pardubice a Ceny Jindřicha Chalupeckého vybrala dva projekty studentů Gymnázia Josefa Ressela z Chrudimi. Jeho autoři tak postupují do celostátního finále, jež se bude konat 16. května ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. Vybrané projekty pak získají putovní cenu od výtvarnice Pavly Scerankové, vstupy do galerií zdarma, věcné ceny či možnost navíc vystavovat své práce na Grafickém bienále v Brně. Všemu však předchází ještě pražské a brněnské semifinále, které se uskuteční v dubnu. „Nejde ani tak o výsledek soutěže, jako spíš o snahu motivovat studenty a nabízet jim zajímavé podněty, které umění přináší. Naším cílem je zprostředkovávat současné umění nejmladší generaci a ukázat jim jeho možnosti,“ říká autor soutěže Ondřej Horák ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Letošní ročník soutěže Máš umělecké střevo? je věnovaný světoznámému umělci Jiřímu Kolářovi, od jehož narození letos uplynulo 100 let. Proslavil se svými kolážemi a rolážemi, které často pracovaly s námětem vystřihovaných slov a textů. Jiří Kolář patřil mezi zakládající členy Ceny Jindřicha Chalupeckého (spolu s Václavem Havlem a Theodorem Pištěkem), která letos slaví 25. výročí a stojí za soutěží Máš umělecké střevo?.

Více na www.umeleckestrevo.cz.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger