Jak zabavit zvídavé děti o prázdninách

pondělí 30. června 2014 ·

S nadcházejícími dvěma měsíci volna, na které se děti a studenti škol zaslouženě těší, přichází i starost rodičů o to, jak své ratolesti smysluplně zabavit. Ještě zdánlivě těžší situaci mají rodiče dětí, které neholdují pobytům v přírodě a spolužáci je házejí do kategorie šprtů. Pokud je dítě zvídavé, rádo objevuje a bádá, má možnost využít různorodé nabídky organizací po celé České republice.

O tom, že věda a zábava mohou jít ruku v ruce, se snaží žáky a studenty přesvědčit řada muzejních expozic, technicky zaměřených táborů či soutěží. Rodiče se mohou inspirovat stručným výběrem aktivit určených budoucím Edisonům.


Dotyková technická muzea

Stálicí mezi místy, kde se mladý člověk může poprvé seznámit s fungováním věcí kolem nás, jsou technická muzea. U některých expozic sice stále můžete číst ono známé: „prosím, nedotýkejte se,“ přesto existují naštěstí i výstavy, kde se po návštěvnících očekává opak.

Příkladem může být expozice s názvem Top secret v rámci výstavního sálu Národního technického muzea v Praze. Zde si mladí badatelé a výzkumníci mohou vyzkoušet špionáž se vším, co k tomu patří: šifrování, dekódování, předstírání cizí identity i odhalování přetvářky a lží. Seznamují se tak hravou formou s užívanými kriminalistickými technikami.

V moravské metropoli Brně je připravena Technická herna s řadou funkčních modelů, kde si návštěvník může na vlastní kůži otestovat fyzikální zákony a jejich technické aplikace. Díky interaktivní manipulaci návštěvníka s modely se lépe seznámí se samotnou podstatou a užasne nad výslednou reakcí. Jsou zde zastoupeny modely z mechaniky pevných těles, plynů a kapalin, akustiky, optiky, elektřiny a magnetizmu. Exponáty jsou pravidelně obměňovány a doplňovány o stručné seznámení s daným jevem a vysvětlení fyzikálního principu.


Moderní vzdělávací centra

Pokud mají rodiče s dětmi ve svém harmonogramu jen několik volných dní, a přesto byste se chtěli zábavnou formou dozvědět o světě kolem nás, pak je ideálním řešením navštívit jedno z populárně vzdělávacích center, jejichž cílem je nacházet a rozvíjet zájem o přírodní vědy a techniku. Vše s jediným, společným cílem: pobavit a zároveň poučit.

Po celou dobu prázdnin je v libereckém IQ parku se svým moderním centrem iQLANDIA prodloužená otvírací doba do 19 h. Organizátoři své návštěvníky lákají na prvního a jediného českého humanoidního robota. Robot Thespian se podobá člověku. Umí mluvit, dokáže i gestikulovat a používat mimiku. Účastníci mohou podniknout cestu od buňky lidského těla až po průlet vesmírem, pohodlně usazeni na křeslech ve 3D planetáriu. A pokud by děti chtěly přiložit ruku k dílu, mohou se zúčastnit science show a práce v laboratoři.

S obdobnou nabídkou potěšení z objevování přináší i plzeňské Techmania Science centre. Techmanie prošla v uplynulých měsících výrazným rozšířením a není problém zde strávit třeba i celý víkend a je stále co objevovat. Rozsáhlá expoziční hala s novými i tradičními modely, vědecká show, demonstrace jednotlivých vědeckých pokusů a rovněž 3D planetárium. Nejmodernější laboratoře v Plzeňském kraji poslouží k biologickým, fyzikálním a chemickým pokusům.


Vím proč, aneb prokoukni fyziku

Pokud letní rozmarné počasí nebude zrovna přát výletům za objevováním tajů vědy, mohou děti v pokusnou laboratoř proměnit svůj domov. Takto si osvojí znalosti z praktické fyziky opravdu zblízka.

Inspiraci k pokusům, které zvládnou děti i doma a díky kterým se blíže seznámí se zákony fyziky zábavnou formou, mohou nalézt na serveru projektu s názvem „Vím proč“. Webová stránka je plná zábavných videí s fyzikálními pokusy. Slouží tak ke vzdělávání žáků v této oblasti a motivuje je k vlastním pokusům, se kterými se mohou prostřednictvím videí pochlubit a třeba se i zúčastnit prázdninové soutěže o vrtulník na dálkové ovládání a další ceny.

Pro zařazení do soutěže stačí natočit a poslat video v kategorii Elektromagnetické vlnění nebo Tuhé těsto do posledního dne prázdnin, tedy do 31. 8. 2014. První video vyhrává a zároveň se zařazuje do druhého ročníku řádné soutěže, která začne na podzim.


Tábory s vědou

Vyhledávanou aktivitou pro děti na více dní se stávají letní vzdělávací tábory. Ty v sobě kloubí intenzivní prožitky z her, nových kamarádů a hravé formy nabývání praktických znalostí.

Letní vědecký tábor pořádá Přírodovědná fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Běžné volnočasové aktivity, které k letním táborům neodmyslitelně patří, jsou doplněny o odborný program. Ten zajišťují univerzitní odborníci v široké škále přírodněvědních oborů. V rámci celotáborové hry děti poznají svět z pohledu kriminalisty, cestovatele, objevitele vesmíru atd. Děti mohou nahlédnout do specializovaných pracovišť, laboratoří i učeben Přírodovědné fakulty a seznámit se tak s odborníky, prostředím a budoucím studijním oborem.

Mensa ČR již popáté zve na pobytový zábavně-vzdělávací camp rozvoje rozumových schopností s volitelným programem pro děti různého věku. Společnost Mensa dlouhodobě podporuje a sdružuje mladé inteligentní lidi a snaží se o harmonický rozvoj široké škály různých typů inteligence od verbální přes strategickou, až po sociální.

Příměstské tábory v devíti městech po celé České republice pod společným názvem Vědecké léto nabízí možnost provádět pokusy a navštěvovat exkurze v muzeích, zoo, společně s dalšími technickými a přírodními zajímavostmi. Ty mladé zvědavce zasvěcují krůček po krůčku do magie vzniku a vývoje lidského života na Zemi. Děti se mohou dozvědět o přírodních živlech, poznat, jak funguje lidské tělo a sestrojí i model vesmírné rakety.


Planetária a hvězdárny

A koho by noční obloha a vzdálené planety z vizualizace 3D planetárií zaujaly natolik, že by se rád dověděl víc, může navštívit hvězdárny a planetária, kterých je v unikátní celorepublikové síti více než šest desítek. Vždy je vhodné přihlédnout k věku dítěte. Některým dětem může vadit tma nebo příliš odborné výrazy vzhledem k dosavadním znalostem. Naštěstí se v řadě z nich připravují programy přizpůsobené dětem již od tří let. Takto se poutavou formou mohou seznámit s tajuplným vesmírem a podpořit svou fantazii.


Tip pro rodinný rozpočet na závěr

Webová stránka Šťáva.cz přináší podrobný přehled tipů na výlety podle jednotlivých krajů po celé České republice. Dále s k těmto informacím o krásách naší země přidává celou řadu slev a bonusů z oblasti kultury, sportu, cestování a zábavy. Návštěva westernového městečka se slevou nebo akce 1 plus 1 zdarma do skanzenu, na bobovou dráhu a mnohé další. Takto svůj volný čas můžete strávit nejen aktivně, ale i výhodně.

Po dobu letních prázdnin je pro vás připravena soutěž. Na více jak třiceti hradech a zámcích můžete v průběhu prohlídky soutěžit o tablet či pobyt ve Špindlerově Mlýně pro celou rodinu. Můžete to brát jako jednu z motivací pro poznávání koutů a historických pamětihodností naší vlasti. Oblíbené slevy naleznou i technicky založené děti – zvýhodněné vstupné lze získat například do Dolu Michal v Ostravě, Muzea alchymistů a mágů staré Prahy nebo Muzea techniky v jaderném krytu Sokolov.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger