Na stáže se hlásí hlavně absolventi a mladí lidé, podle odborníků by ale pomohly i starším

pondělí 28. července 2014 ·

Lidé nad 40 let nemají příliš zájem se dále vzdělávat formou odborných stáží. Naopak aktivní jsou v tomto směru čerství absolventi nebo ti, kdo se vracejí na trh práce z rodičovské dovolené. Vyplývá to z výsledků projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ a také z průzkumu Fondu dalšího vzdělávání.

Více než šest tisíc lidí si rozšířilo své teoretické znalosti o praktické zkušenosti díky projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí. Nejvíce z nich přitom bylo z věkové kategorie 20–30 let.

„Ukazuje se, že čerství absolventi neberou svou kariéru na lehkou váhu a jsou ochotní investovat čas do rozvoje svých praktických dovedností. Tvořili totiž asi třetinu účastníků našeho projektu,“ komentuje statistiky hlavní manažerka projektu Kateřina Šímová s tím, že velký zájem byl také mezi lidmi na nebo těsně po rodičovské dovolené.

Naopak nejméně aktivní byli lidé ve věkové kategorii 40+ a jejich nezájem o tuto formu dalšího vzdělávání potvrzují i výsledky veřejného průzkumu, kde téměř pětina respondentů z této věkové kategorie uvedla, že stáže nepřináší účastníkům žádné výhody. „Vůbec nejméně se do našeho projektu zapojili lidé nad 50 let. Je škoda, že starší lidé, kteří patří na trhu práce k ohroženým skupinám, se více o tuto formu profesního vzdělávání nezajímají. Například pokud jsou dlouhodobě nezaměstnaní, je pro ně toto vhodný způsob, jak se seznámit s novými trendy v oboru a také jak ukázat potenciálnímu zaměstnavateli své schopnosti,“ myslí si Šímová.

Její slova potvrzují i výsledky evaluace projektu, kdy 97 procent účastníků vyjádřilo názor, že se na stáži naučili nové věci a 93 procent zároveň získalo nové kontakty. Důležité je pro ně také to, že na konci stáže obdrželi certifikát a mohou se tak praxí prokázat při pracovních pohovorech.

Je tedy zřejmé, že stáž je dobrou cestou k dalšímu vzdělávání jednotlivců i jejich kariérnímu rozvoji. Lidé si to ale často neuvědomují a přistupují k ní spíše jako k brigádě, což potvrzuje i další ze závěrů veřejného průzkumu– 78% respondentů by k účasti na stáži motivovalo finanční ohodnocení. „Přitom je to pro stážisty vlastně forma vzdělávání, podobně jako třeba jazykový kurz, za který se naopak ještě platí kurzovné. Věříme, že i díky pozitivním ohlasům na projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ od zapojených firem i účastníků se ale povědomí o odborných stážích zvýší a jejich výhody si uvědomí i další uchazeči o zaměstnání, například z řad lidí nad 50 let,“ uzavírá Šímová.


Nový projekt myslí na lidi nad 50 a dlouhodobě nezaměstnané

Projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ se již blíží ke svému závěru. Fond dalšího vzdělávání předložil projektovou žádost navazujícího projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2“, která aktuálně prochází hodnotícím procesem. Pokud bude projektová žádost schválena, předpokládá se zahájení projektu v létě tohoto roku. Mimo jiné bude kladen důraz právě na stáže pro dlouhodobě nezaměstnané a věkovou skupinu 50+.

U jedinců spadajících do této věkové skupiny je důležitá prevence před ztrátou zaměstnání, přičemž často jsou ohroženi ztrátou zaměstnání z důvodu věku a postoje zaměstnavatelů k jejich pracovním schopnostem. Tomuto riziku mohou zabránit neustálým vzděláváním se. Jedním ze způsobů dalšího vzdělávání může být právě absolvování stáže na stejné pozici u jiného subjektu (poskytovatele stáže), nebo na příbuzné pozici, čímž rozšíří své znalosti a schopnosti a zvýší tak svou kvalifikaci a tedy i konkurenceschopnost.

Celý text článku si můžete stáhnout ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger