Alena Nová: Být, či nebýt učitelem? 16 důvodů, proč se práci za katedrou vyhnout

pátek 30. ledna 2015 ·

Jak to vidí studenti: Učitelství je ušlechtilá profese, ale zároveň dost nevděčná. Milujete-li češtinu, chemii nebo třeba zeměpis, ještě to neznamená, že k nim budou mít alespoň neutrální vztah i vaši studenti. Podívejte se na důvody, proč se do učitelské práce raději nepouštět.

Zdroj: StudentMag 17. 12. 2014

1. Jako učitel se školy nikdy nezbavíte. Zatímco vaši vrstevníci budou mít dávno jiné starosti, na vašich bedrech bude ležet výklad látky, se kterou jste se setkávali už na základce nebo na gymplu.

2. Za vaši snahu o poutavý výklad se nejspíš dočkáte několika otrávených obličejů, další žactvo rozbalí pod lavicí učení na jiný předmět. Přednášet někomu, koho to nezajímá, je běžná školní realita.

3. Celé dny mluvit a mluvit a zvýšením hlasu se dožadovat klidu ve třídě. Učitelské hlasivky dostávají ve škole pořádně zabrat.

4. Vzpomenete si, na co se vás ptal personalista při posledním pracovním pohovoru? Známky to asi nebyly, viďte. Přesto budete po celou učitelskou kariéru předstírat, že jsou známky nesmírně důležité, ačkoli v českém prostředí zaměstnavatele a často i vysoké školy v podstatě nezajímají.

5. A každé pololetí se budete ocitat v roli soudce, jehož úkolem je vtěsnat znalosti a dovednosti žáka do jediného čísla.

6. Nevýhodou učitelské profese jsou i tabulkové platy. Ty se zvyšují s počtem odpracovaných let a nezohledňují přitom, jak dobrým učitelem jste a kolik energie věnujete svému dalšímu vzdělávání.

7. Jako učitel budete denně pod drobnohledem desítek párů očí, které v mžiku ohodnotí, co máte právě na sobě, a povšimnou si i sebemenší nedokonalosti.

8. Jednou z nejtěžších zkoušek učitelských nervů jsou školní výlety. Nést zodpovědnost za třicet prvňáčků, neposedných jako pytel blech, nebo za bandu rozjívených puberťáků a večer se měnit v protialkoholní komando je opravdu jen pro silné nátury.

9. V jiné profesi se vám nestane, že by se celé rodiny bavily na váš účet čtením hlášek v půlnočních novinách.

10. Stejně tak nebudete nuceni kontrolovat kolegům přezůvky.

11. Jste-li workoholici a děsí-li vás představa promarněné pracovní čtvrthodiny, na učitelské povolání raději zapomeňte. Každodenní zkoušení studentů opravdu nepatří mezi produktivní činnosti. V lepším případě žák zopakuje to samé, co jste vykládali v minulých hodinách, v opačném případě nastane chvíle trapná pro obě strany.

12. Trávit pracovní přestávky dozorem na chodbách také není úplně to pravé, že.

13. Od povolání učitele vede jen krůček k tomu, abyste školní výchovné metody aplikovali i v rodině. Každé dítě bezpochyby uvítá, že doma nemá mamku úču nebo nedej bože dvoučlenný učitelský dozor.

14. Přiznejme si, že v jiném zaměstnání vás podřízení nebudou hodnotit na Spolužácích nebo podobných diskusních fórech.

15. A taky nezaslechnete, jak o vás drbou v prostředcích hromadné dopravy. Už jen proto, že jezdí spíš autem.

16. Učitelé patří ke skupinám nejvíce ohroženým syndromem vyhoření. Ten se týká zvláště profesí založených na neustálém kontaktu s lidmi. Projevuje se celkovým, zejména duševním vyčerpáním, frustrací či úplným odporem k vykonávané práci. A to přece nechcete, ne?


Pokud vás učitelská profese přece jen láká, podívejte se, z jakých důvodů je skvělé být učitelem.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger