Knihovny začaly půjčovat e-knihy českých nakladatelů

sobota 3. ledna 2015 ·

Knihovny v roce 2014 významně rozšířily služby pro své čtenáře na základě dohody s nakladateli. Nyní si mohou lidé vypůjčit současnou českou i zahraniční literaturu z produkce domácích nakladatelů také v elektronické podobě. eVýpůjčku mohou uskutečnit z pohodlí domova kdykoli bez nutnosti čekání na volný výtisk.

Současná legislativa poskytuje českým knihovnám výjimku z autorského zákona pouze pro tištěné knihy a časopisy, které tak mohou nakoupit do svého fondu a bez souhlasu autorů půjčovat svým čtenářům. Tato výjimka neplatí pro knihy v elektronické podobě, avšak knihovny toto neodradilo. V českém prostředí vznikla zcela unikátní dohoda mezi nakladateli a knihovnami, která zpřístupnila e-knihy čtenářům v rámci standardních služeb knihoven.

V rámci nové služby mají čtenáři přístup k současné beletrii i naučné literatuře, včetně bestsellerů, jakými jsou Stoletý stařík či Analfabetka od J. Jonassona nebo také k titulům oceněným cenou Magnesia Litera. Celkem jsou pro čtenáře k dispozici necelé dva tisíce e-knih. Nabídku zajišťuje portál eReading.cz, který počty dostupných e-knih pro knihovny průběžně rozšiřuje.

eVýpůjčky jsou k dispozici na 21 dnů. Čtenáři si mohou z pohodlí domova vyhledat a půjčit e-knihu prostřednictvím knihovního katalogu bez nutnosti fyzického vyzvednutí či čekání na volný exemplář. Takto vypůjčené e-knihy mohou čtenáři otevřít pouze ve vybraných zařízení s aplikací pro iOS a Android a v e-inkové čtečce elektronických knih eReading.cz 4 TouchLight.

eVýpůjčky měli jako první k dispozici čtenáři Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích, která za tento projekt získala ocenění ministerstva kultura Knihovna roku 2014. Následně se služba rychle rozšiřovala i do dalších regionů. Současně je připraveno poskytovat eVýpůjčky přibližně 30 knihoven napříč celou Českou republikou jako v Táboře, Kladně, Liberci, Olomouci, Ústí nad Labem, Přerově či Sedlčanech a dalších.

Seznam knihoven si můžete stáhnout ZDE.

Kontakt:
eReading, Martin Lipper, tel.: 774 166 117, martin.lipert@ereading.cz

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger