Fenomén Londýnská – přijďte se poučit z nedávné historie inovativních škol u nás

úterý 17. března 2015 ·

Po roce 1990 vznikaly inovativní školy v ČR na různých místech, ředitelé těchto škol se často znali mezi sebou. Tvořili sítě a generovali i vliv na systém. Školy měly statut “experimentálních škol” a mohly zcela svobodně experimentovat s nízkou mírou omezení. Tyto školy měly velký vliv na systém – změny kurikula, uvolnění tehdejších pevných vzdělávacích programů a nakonec i podobu reformy známé jako vznik RVP.

Z experimentálních škol se pak po roce 2000 začaly stávat “pilotní školy”, což prospělo celému systému a už méně to prospělo samotným experimentálním školám. Mnohé inovativní školy postupně ztratily vliv na systém i podporu zřizovatelů. Po zavedení RVP a jeho rozšíření do všech škol už nevznikl ani zdola ani shora žádný silný proud ani společný duch “inovativních škol”.

V posledních letech nevidíme tak silný reformní proud a neexistuje ani podpora inovací shora, ani možná vůle zdola k tak svobodnému experimentování, jako se objevilo na přelomu tisíciletí, například v Londýnské. Zaměřím se na malý výsek zkušenosti z inovativního varu ve školách po roce 2000 (nejen v Londýnské) + také celkově jaká byla realita práce lidí z různých pilotních škol kolem tehdejší (a stále nedokončené) reformy a školení RVP.

Jak se dá osud tohoto českého nezávislého varu v některých školách porovnat s osudem jiných alternativ: Waldorf a jiné? A co si z toho vývoje české alternativy vznikající v 90. letech můžeme vzít dnes v roce 2015, kdy vzniká mnoho různorodých inovativních cest, soukromých, komunitních škol a iniciativ?

Celý text si můžete přečíst ZDE.


Právě na ZŠ Londýnská se koná

21. 3. InoEduFest – zahajovací ročník festivalu inovativních škol

Přemýšlíte o tom, jakou zajímavou inovativní nebo alternativní školu vybrat pro Vaše dítě? Chcete získat přehled o jednotlivých etablovaných či nově vznikajících školách? Máte chuť si popovídat s jejich představiteli? Chcete si zažít zajímavé přednášky a workshopy od lidí, kteří čerpají z přímé zkušenosti? Chcete se spolupodílet na vzniku a utváření nových škol?

Všechny zájemce o alternativní a inovativní pedagogiku zveme na zahajovací festival inovativních škol do ZŠ Londýnská v Praze na Vinohradech – v sobotu 21. 3. od 9 do 17 hodin. Jde nám o presentaci co nejúplnějšího počtu škol a iniciativ především nejen z Prahy a Středních Čech, posílit a vést ke společné aktivitě jednotlivé směry, přímé sdílení zkušeností a myšlenek a usnadnění vzájemné komunikace.

Zúčastní se přes 40 stávajících i vznikajících škol a vzdělávacích iniciativ z Prahy, Středočeského kraje, Brna i dalších regionů ČR: Svoboda učení, ZŠ Londýnská, ZŠ Da Vinci, Scio škola, ZŠ a Montessori Gymnázium Duhovka, ZŠ Purkrabka, ZŠ Z jiného těsta Ml. Boleslav, ZŠ Montessori Na Beránku, Domácí vzdělávání Jany Králové, Hrou za výlohou, ZŠ Letohradská, Jeden strom, Nová česká škola Sázava, ZŠ Ježek bez Klece, Škola Hlásek, ZŠ Bodláka a pampelišky, Spolek Ratolest, Svobodná Slovácká škola, Společnost Montessori ČR, ZŠ Chýně, EkoŠkolka Vidoule, Škola Novitas, ZŠ Škola Můj Projekt Praha, MŠ a ZŠ Na rovině v Chrudimi, MŠ a ZŠ Pro rodinu, Komunitní škola Roztoky, ZŠ Letokruh, České Montessori, MŠ a ZŠ Kouzelné školy, Tři údolí, Sdružená škola Majka, SOLE by CoEdu, přihlašují se další a další….

Více ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger