Národní galerie v Praze zavírá 15. března zahradu rajskou

pondělí 9. března 2015 ·

Poslední týden bude Valdštejnská jízdárna pro velký zájem otevřena do 20 hodin.

Na konci tohoto týdne, v neděli 15. března, ukončí Národní galerie v Praze úspěšný projekt „Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800–1300“. Největší výstava staršího středověkého umění v dosavadních dějinách galerie se těšila veliké divácké přízni – poslední týden tak bude možné výstavu navštívit v prodloužené otevírací době.

Od listopadu minulého roku měli návštěvníci možnost zhlédnout na dvě stě padesát vzácných exponátů svezených z celého Česka a šesti dalších evropských zemí, dokumentující materiální a duchovní kulturu střední Evropy raného a vrcholného středověku. Po 15. březnu poputují vystavené poklady – drahocenná díla zlatnická či kovotepecká, práce ze slonoviny, bohatě iluminované rukopisy, monumentální kamenné a dřevěné sochy, mince, listiny či ojedinělé předměty denní potřeby – zpět do svých domovů.

Zájemci tak mají poslední možnost přiblížit se duchovním a kulturním kořenům střední Evropy prostřednictvím děl, která pouze velmi zřídka opouštějí klášterní a katedrální pokladnice či trezory archivů a knihoven. Výstava vyzdvihuje benediktinský řád jako nejnáročnějšího a poučeného objednavatele uměleckých děl od epochy vlády Karla Velikého přes období otonské a románské až na práh vrcholné gotiky.

Pro velký divácký zájem, kterému se výstava po celou dobu konání těšila, přistoupila Národní galerie v Praze k mimořádnému prodloužení otevírací doby výstavy: do neděle 15. března bude výstava otevřena denně od 10 do 20 hodin.

Výjimkou je pondělí jako tradiční zavírací den a čtvrtek 12. března, kdy bude výstava uzavřena v obvyklých 18 hodin.

Více informací o výstavě:
www.vystava-benediktini.cz
http://ngprague.cz/exposition-detail/benediktini-v-srdci-evropy-800-1300-otevri-zahradu-rajskou


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger