Markéta Hronová: Tábor pro inteligentní děti – matematické přednášky, spousta dotazů i šachy poslepu

středa 5. srpna 2015 ·

Inteligentní děti se na běžných táborech nudí, Mensa proto uspořádala tábor pro nadané. Dopoledne mají děti přednášky, nejčastěji matematické, o poledním klidu hrají logické hry. Zvídavé děti jsou nadšené, zájemců o tábor přibývá.

Betty, víš, co mě fakt štve? Že moje kalkulačka neumí počítat s komplexními čísly, stěžuje si jedenáctiletý Jikkie o poledním klidu na letním táboře. Hraje si s mobilní aplikací, která převádí rovnice funkcí na grafy. A je jí doslova fascinovaný. Pořád dokola mění zadání rovnic, sinus, kosinus a zase zpátky. A ptá se: "Betty, proč tady ten graf končí? A proč se tenhle protíná?"

Betty alias Pavla Procházková je hlavní vedoucí Mensa tábora, kam jezdí účastníci matematických olympiád, šifrovacích her a děti, které prostě baví matematika. Na rozdíl od hlavní vedoucí běžného tábora musí být kdykoli připravena vysvětlit počítání logaritmů, rovnic, matic a spoustu dalších otázek.

"Jezdí k nám děti, které se jinde nezabaví. Tady se cítí dobře, protože si s ostatními mají o čem povídat," vysvětluje. Tábor pro nadané děti se koná už posedmé, poslední tři roky v chatě hotelu Vltava ve Strážném v Krkonoších.

Program tábora je přizpůsobený zájmům dětí. Kromě klasické rozcvičky ráno absolvují také mentální rozcvičku. Dopoledne mají přednášky o množinách čísel, matematických kvízech, historii Japonska či forenzní kriminalistice. Děti si přinesou zápisníky a soustředěně poslouchají, co jim orgové (v dětské řeči organizátoři) říkají. A řeší úlohy…

Strávit den s dětmi, jež umějí hrát šachy poslepu, složit i nejtěžší varianty Rubikovy kostky a počítat se zájmem úlohy obtížností patřící na vysoké školy, je inspirující. Pořád se ptají, nic nenechají jen tak. Otázka "Proč to tak je?" se opakuje každých pět minut. Jak říká dvanáctiletá Nela, tady baví matematika všechny, ale Jikkieho a Filla nejvíc.

Vedoucí pro ně vymýšlejí speciální úlohy navíc, kterými se zabaví třeba o poledním klidu, kdy ostatní hrají deskové či karetní hry. Anebo prostě píšou pohledy domů. Právě individuální přístup k těmto dětem je unikátní a pro mnoho dětí je tábor od Mensy jednou z mála příležitostí, jak zažít dětský tábor se všemi jeho pozitivy a zároveň se na něm nenudit…

Celý text si můžete přečíst ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger