Prvního září odstartovala největší sbírka na podporu vzdělávání v Česku

čtvrtek 3. září 2015 ·

Sbírka Lepší škola pro všechny, na kterou loni poprvé přispívali čeští dárci, umožnila doučování stovek dětí z chudých rodin, vzdělávání stovek učitelů nebo provoz vzdělávacího portálu, kde si učitelé mohou zdarma stahovat filmy a výukové materiály. Letos sponzoři zdvojnásobí zasílané dary až do výše 3,4 miliónu korun.

Člověk v tísni, který spolupracuje s více než polovinou škol v Česku, ze sbírky podporuje provoz předškolních klubů pro nejchudší, školení učitelů nebo projekty pro aktivní žáky, které chtějí zlepšovat své prostředí.

„Spolupracujeme s učiteli i žáky na 3 300 školách v Česku. Působíme tam, kde chybí podpora státu. Učíme učitele pracovat s různě nadanými dětmi. Chceme, aby si žáci nejen něco zapamatovali, ale hlavně rozvíjeli svoje dovednosti a chápali svět v souvislostech. Doučujeme společně s dobrovolníky děti ohrožené školním neúspěchem,” přibližuje vzdělávací projekty Člověka v tísni její ředitel Šimon Pánek. Organizace svými vzdělávacími projekty například podporuje přes tři tisícovky dětí z chudých rodin, kterým český vzdělávací systém neumí nabídnout dostatečnou podporu, aby později nekončily v nekvalifikovaných pozicích nebo na sociálních dávkách.

Česko tím podle nedávno zveřejněné studie Univerzity Palackého a Člověka v tísni ročně přichází o několik miliard korun ročně. Děti, které Člověk v tísni podporuje, mají téměř stoprocentní úspěšnost v přípravě na běžnou základní školu. „Děti, které přicházejí z předškolního klubu Člověka v tísni, jsou na tom v porovnání s vrstevníky ze stejného prostředí výrazně lépe,“ říká Martin Košnar, ředitel ZŠ Předlice v Ústí nad Labem. “Poskytnutá podpora jim pomáhá zvládnout možné nedostatky, rozvíjí jemnou motoriku, učí, jak správně držet tužku, rozeznávat barvy a tvary. O významu předškolní přípravy pro nejohroženější děti není sporu,“ dodává Košnar.


Aktivní děti i učitelé

Ze sbírky Lepsiskolaprovsechny.cz podporuje Člověk v tísni také aktivní žáky a studenty, kteří zlepšují prostředí ve své obci. V Karlových Varech například místní žáci vybudovali bylinkovou zahradu, která nyní slouží k setkávání generací. V Potěhách zase žáci pomocí dotazníků zjistili, že ve vsi nejvíc chybí dětské hřiště, pomocí prodejních jarmarků se jim podařilo získat dostatečnou částku a hřiště vybudovali.

Díky sbírce byl podpořen také vzdělávací portál jsns.cz, kde si učitelé mohou bezplatně stahovat dokumentární filmy a materiály pro výuku. „Nově jsme mohli na web zařadit 38 nových audiovizuálních lekcí a portál dál rozvíjet. V tuto chvíli je už 3 422 registrováno učitelů z 2 036 škol,“ říká Karel Strachota, vedoucí vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

Učitelům rovněž organizace nabízí bezplatné kurzy a workshopy přímo v jejich školách. „Díky sbírce můžeme uspokojit velký zájem škol o kurzy, které učitelům pomáhají v práci s ohroženými dětmi,“ vysvětluje Petra Skalická ze vzdělávacího projektu Varianty.

Z výtěžku loňské sbírky, kde se sešlo dohromady 6 miliónů korun, bylo podpořeno fungování 12 předškolních klubů pro děti od tří do sedmi let, 88 studentů dostalo prospěchová retrostipendia, v rámci kariérního poradenství bylo individuální prací podpořeno 132 studentů a 1167 studentů absolvovalo workshop, 152 dobrovolníků doučovalo 217 dětí po celé ČR, 80 učitelů se zúčastnilo seminářů Jednoho světa na školách a Filmové kluby JSNŠ uspořádaly 104 projekcí, festivalů a filmových maratonů.


Sponzoři zdvojnásobují dary

Kampaň za lepší vzdělání nabízí jednu zvláštnosti, tzv. matchování 1:1, které začne 1. září a bude trvat jeden měsíc. Princip je jednoduchý: pošlete například 500 Kč a stejnou částku přidají i partneři Člověka v tísni. Váš dar se tak zdvojnásobí až do celkové výše 3,4 miliónu korun.

Dlouhodobá sbírka Lepší škola pro všechny je součástí zesilujícího trendu působení Člověka v tísni v Česku, který odpovídá ohlasům dárců a potřebám zvláště v oblasti vzdělávání a sociálního vyloučení.

Dárci mohou přispívat pomocí darů na účet sbírky 255 115 52 / 0300 nebo prostřednictvím platební karty na webu lepsiskolaprovsechny.cz

Vzdělávací projekty Člověka v tísni v číslech:
– Spolupracujeme s 3 300 školami
– 160 lekcí na audiovizuálním vzdělávacím portálu www.jsns.cz, využívá již 2036 škol
– 330 dobrovolníků pomáhá doučovat děti v 60 městech
– 2 780 pedagogů využilo školení o výuce prostřednictvím audiovizuálních prostředků
– Přes 2000 pedagogů a vzdělávacích pracovníků se loni zúčastnilo našich kurzů a workshopů
– 88 studentů jsme podpořili pomocí retrostipendií
– 132 dětí prošlo kariérním poradenstvím
– 267 913 žáků se za posledních 10 let zapojilo do projektu k moderním československým dějinám Příběhy bezpráví
– 3 300 studentů se zapojilo do týmových projektů Kdo jiný?
– 56 škol získalo certifikát Světová škola
– 1 436 projekcí a besed s odborníky uspořádaly studentské Filmové kluby jednoho světa na školách
– Ve spolupráci s učiteli a experty tvoříme kurzy akreditované ministerstvem školství
– Spolu s 90 experty pracujeme na systémových změnách

Sponzoři sbírky: Nadační fond AVAST, PentaGen, Hana & Dalimil Dvořákovi, Zátiší Group

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger