České univerzity uspěly, tři z nich se umístily mezi deseti nejlepšími v oblasti

čtvrtek 5. listopadu 2015 ·

Tři české školy se umístily v žebříčku deseti nejlepších univerzit ve střední a východní Evropě a střední Asii. Univerzita Karlova si o jedno místo pohoršila a je třetí, ČVUT obhájila osmou pozici a Masarykova univerzita je devátá. Žebříček sestavila britská společnost QS.

Zdroj: ČTK, www.ihned.cz, 21. 10. 2015

Hned tři české vysoké školy – Univerzita Karlova, České vysoké učení technické (ČVUT) a brněnská Masarykova univerzita – figurují v žebříčku deseti nejlepších univerzit v oblasti střední a východní Evropy a střední Asie (EECA). Žebříček pro léta 2015 a 2016, v němž na prvních dvou příčkách figurují ruské instituce, ve středu vydala britská vzdělávací společnost Quacquarelli Symonds (QS).

Čelo žebříčku, který QS vydala už podruhé, obhájila moskevská Lomonosovova univerzita. Na druhé příčce se umístila Novosibirská státní univerzita a třetí je pražská Univerzita Karlova, která si tak o jedno místo pohoršila. Hodnoceno bylo 150 univerzit z 20 zemí.

Kromě Univerzity Karlovy se do první desítky dostaly další dvě české školy: pražská ČVUT obhájila osmou příčku a Masarykova univerzita devátou. Špatně si nevede ani Vysoké učení technické v Brně, které obsadilo 19. místo a podle tiskového prohlášení QS je vedle Univerzity Palackého v Olomouci jednou ze dvou českých vysokých škol, které si v žebříčku polepšily.

U Univerzity Palackého, která skončila na 64. příčce, QS zvlášť vyzdvihuje vysoký počet citací v odborných publikacích a velký význam výzkumu.


Deset nejlepších univerzit v regionu EECA podle QS

1. Moskevská státní universita M. V. Lomonosova (Rusko)
2. Novosibirská státní univerzita (Rusko)
3. Univerzita Karlova (ČR)
4. Tartuská univerzita (Estonsko)
5. Petrohradská státní univerzita (Rusko)
6. Varšavská univerzita (Polsko)
7. Jagellonská univerzita (Krakov, Polsko)
8. ČVUT (ČR)
9. Masarykova univerzita (ČR)
10. Moskevský Institut fyzikálního inženýrství (Rusko)


Další české školy

19. Vysoké učení technické v Brně
64. Univerzita Palackého
76. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
92. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
96. Západočeská univerzita v Plzni
101.–110. Ostravská univerzita
111. –120. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger