Výchova k chytré neposlušnosti

čtvrtek 14. ledna 2016 ·

Americký deník New York Times zveřejnil rozhovor s manažerským konzultantem Ira Chaleffem, autorem nové knihy Chytrá neposlušnost: Udělat to dobré, když to, co po vás chtějí, je špatné.

Zdroj: Scio 4. 1. 2016

Poukazuje na skutečnost, že druhou stranou mince vůdcovství je následovnictví, a i když školy, zejména ekonomické, proklamují výchovu vůdčích osobností, je třeba vychovávat také jejich soudné a odpovědné následovníky.

Chytrou neposlušnost následovníků ilustruje Chaleff na výchově vodicích psů, kteří jsou cvičeni, aby zakročili proti svému vůdci, pokud se chystá vstoupit do vozovky přímo před projíždějící auto.

Jako překážky chytré neposlušnosti vnímá vedle dalších také nastavení vzdělávání na plnění daných cílů, jejichž nezvládnutí znamená selhání (zmiňuje v této souvislosti skandál v Atlantě, kde kvůli splnění předpokládaných výsledků studenti spolu s učiteli falšovali testy a skončili ve vězení).

Lidé mají být podle Chaleffa odvážní a nebát se v důležitých chvílích neposlechnout, i když to může vést k nepříznivým důsledkům.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger