Skupina ČEZ zapojuje studenty vysokých škol do inovací

středa 10. února 2016 ·

Celkem 30 vysokoškoláků absolvovalo prosincový ČEZ Inovační maraton 2015. Po 24 hodin v kuse pod dohledem odborníků na inovace a manažerů vymýšleli, jak vylepšit a zefektivnit péči o klienty v největší energetické společnosti ve střední a východní Evropě. Skupina ČEZ chce touto neobvyklou aktivitou nejen inovovat, ale také přitáhnout kvalitní absolventy vysokých škol.

Tato celodenní a noční spolupráce přinesla výhody oběma stranám. Studenti poznali fungování velké společnosti v praxi a naučili se inovační techniky, které mohli okamžitě aplikovat při řešení reálného byznysového úkolu. Firma zase ocenila nové neotřelé nápady mladých lidí.

Po náročných 24 hodinách prezentovaly pětičlenné týmy své výsledky před odbornou porotou stratégů. Ač byla všechna řešení inovativní a originální, vyhrály neotřelé nápady na zvýšení retence zákazníků týmu složeného z Anny Fabíkové (VŠE, kapitánka), Simona Hikela (ČZU), Ondřeje Pechmana (ZČU), Daniela Nováka (VŠBT) a Petra Pávka (ČVUT).

Celý vítězný tým si ze dne a noci na centrále Skupiny ČEZ odnesl spoustu dojmů. „Inovační maraton pro mě byl neobvyklou zkušeností, díky které jsem mohl nahlédnout ‚pod pokličku‘ ČEZu,“ uvedl Ondřej Pechman. Pro všechny byla 24hodinová akce novinkou, a proto přinesla spoustu překvapení. To potvrzuje i Petr Pávek: „Nejvíce mě překvapilo, že lze kreativitu opravdu transformovat únavou. Osobně jsem si prvních 6 hodin myslel, že 'plánované vymýšlení inovací' je totální nesmysl a 24 hodin to trvá prostě proto, aby to znělo dobře. Nakonec mi to ale dávalo smysl.“ Tým si po celou dobu udržel dobrou náladu a s únavou statečně bojoval, což si pochvaluje i kapitánka Anna Fabíková: „V týmu panovala dobrá nálada, vůbec jsme se nehádali. Měla jsem asi jen jednu krizi, ze které mě kluci vytáhli svými bláznivými nápady.“

Nápady studentů budou nyní detailně rozpracovány stratégy Skupiny ČEZ, která bere zapojení studentů jako zapojení odborných externistů do projektu. „Všechny týmy přišly s inovativními myšlenkami. Sledovat studenty při práci a slyšet konečné nápady pro nás bylo nesmírně inspirativní zkušeností. Je vždy zajímavé slyšet nápady lidí, kteří nejsou s energetikou a ČEZem nijak svázáni,“ řekl Petr Štulc, ředitel rozvoje podnikání ČEZ.

Pro vysokoškoláky byla účast v Inovačním maratonu obrovskou zkušeností a krokem do budoucna. V průběhu akce se setkali se zaměstnanci Skupiny ČEZ. Měli možnost si s nimi i neformálně povídat třeba o tom, jaká byla jejich cesta do ČEZu nebo jakým směrem se ubírá jejich kariéra. A protože Inovační maraton probíhal za plného provozu, zažili účastníci fungování velké společnosti v reálném prostředí.

Pro ČEZ měl tento projekt také velký přínos, protože mohl navázat kontakty se studenty, kteří mají potenciál stát se v budoucnu zaměstnanci. Na rozdíl od některých obdobných akcí jiných firem byl ČEZ Inovační maraton 2015 výběrový, aby byla zajištěna vysoká kvalita akce: „U uchazečů o účast jsme hodnotili jejich dosavadní zkušenosti, vzdělání a kreativitu prokázanou v zaslané eseji," uvedl vedoucí útvaru Inovace Ladislav Bárta.

Cíl ČEZ Inovačního maratonu 2015 byl splněn, protože Skupina ČEZ získala od studentů spoustu nových nápadů, ale také si získala potencionální zaměstnance, což potvrzuje i soutěžící Simon Hikel: „O kariéře ve Skupině ČEZ určitě přemýšlím, protože bych rád zužitkoval vítězství, kterého se nám s týmem podařilo dosáhnout.“

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger