Podpořte činem odtajnění výsledků státní maturity

čtvrtek 12. května 2016 ·

Žádejte data o tom, co maturanti v České republice umějí a neumějí. Přidejte se k dosavadním žadatelům a pomozte tím středoškolákům a jejich učitelům.

Zdroj: www.data-mat.cz


Proč to dělat?

„Otevření“ dat umožní maturantům kvalitnější přípravu. Učitelé uvidí výsledky své práce v širších souvislostech.

Maturitní data jsou každoročně pořizována z prostředků daňových poplatníků, avšak středoškoláci, učitelé ani ostatní se z nich zatím nemohou poučit. Zveřejnění dat nikomu neuškodí, náklady jsou zanedbatelné a přínos velký.

Data mohla být veřejně přístupná už od spuštění státní maturity v roce 2011, ale Ministerstvo školství dosud nezveřejňuje dokonce ani výsledky jednotlivých testových úloh.


Co udělat?

Jako žadatel nemusíte být plnoletý a MŠMT musí vaší žádosti vyhovět zdarma. Můžete žádat o výsledky jedné testové úlohy, která vám bude přidělena náhodně, abychom pokryli všechny testové úlohy.

Vyplňte prosím svou e-mailovou adresu a stiskněte tlačítko Pošlete mi žádost (napravo od ní). Stránka vám vzápětí pošle předlohu žádosti připravenou tak, abyste s jejím podáním e-mailem neměl(a) žádnou zbytečnou práci. Od žadatelů budou postupně shromážděna získaná data a výsledky budou na webu iniciativy zveřejněny.

Podrobnější informace si můžete stáhnout ZDE.














Nabídka řediteli Cermatu

„Podle pana ředitele veřejnost netuší, jak důkladně Cermat testové úlohy prověřuje a schvaluje. J. Zíka se proto obává, že by nově zveřejněné údaje mohly být laiky dezinterpretovány, a to s vážnými následky. Jeho obavy sice nesdílíme, přesto jsme mu ale navrhli, jak tomu společně předejít. Jsme připraveni přidat k výsledkům každé testové úlohy, které získáme na základě žádostí podle zák. č. 106/1999 Sb. a zveřejníme, stručné autorské odůvodnění správné odpovědi a rovněž informaci o tom, co Cermat úlohou zjišťoval,“ píše se na webu iniciativy v rubrice Novinky.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger