Renáta Fučíková: Karel IV. Ilustrovaný život a doba

sobota 2. července 2016 ·

Nahlédněte spolu s dětmi do života Otce vlasti! Kniha Karel IV. – Ilustrovaný život a doba přední české ilustrátorky Renáty Fučíkové přibližuje nejzajímavější momenty ze života krále českého a císaře římského.


V roce 2016, kdy si nejen Česká republika připomíná 700. výročí narození Otce vlasti, potěší laskavé obrázkové vyprávění nejednoho dětského čtenáře.

Kniha nabízí ucelený, ale přesto stručný a srozumitelný pohled na osobnost Karla IV. Doba jeho panování bývá právem považována za zlatý věk českých dějin.

Kniha Renáty Fučíkové, plná ilustrací stejně delikátních, jaké známe z iluminovaných rukopisů vrcholného středověku, vypráví to nejzajímavější ze života Karla IV. Dozvíte se, že byl nejen stavitelem mostů, hradů a měst. Velkou část svého života prožil na cestách mezi významnými městy tehdejší Evropy, jako byla Paříž, Milano, Benátky, Avignon, Řím, Florencie, Cáchy, Norimberk.

Byl diplomatem a urovnával spory mezi panovníky, ale zároveň byl i válečníkem, který pro české země získal nová území. Velký odkaz zanechal Karel IV. v oblasti vědění, literatury a zákona. Sepsal legendy o životě nejstarších Přemyslovců, podílel se na vzniku kronik, sestavil nový zákoník, uprostřed Evropy založil univerzitu. Pečoval o rozvoj obchodu, umění a řemesel.

Renáta Fučíková (1964) je přední česká ilustrátorka a autorka zejména populárně vzdělávacích knih pro děti o české historii. Za svou tvorbu dostala řadu ocenění včetně Zlaté stuhy a nominace na Magnesii Literu.

Více informací najdete ZDE.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger