Firmám chybí zaměstnanci, uchazeči nesplňují nároky firem

úterý 9. srpna 2016 ·

V České republice je v současné době téměř 400.000 nezaměstnaných. I přesto si zaměstnavatelé stěžují, že nemohou najít nové pracovníky. Důvodem je chybějící vzdělání či zkušenosti, které jsou z pohledu firem nedostatečné a neodpovídají aktuálním potřebám trhu.

Zdroj: Protext 8. 8. 2016


Nároky na uchazeče se mění podle toho, jak se mění celý trh. Zatímco firmy pružně reagují na nové potřeby, trh práce zaostává a vzniká propast mezi tím, co pracovníci nabízejí a tím, co firmy doopravdy poptávají. Podle Mgr. Štěpána Miky, ředitele institutu CEMI, je řešením především prohloubení znalostí a dovedností díky dalšímu profesnímu vzdělávání.

„Důvodem nezaměstnanosti není nedostatečné množství pracovních míst. Problém je v tom, že firmy po uchazečích chtějí určité dovednosti, které si žádá trh, ale zájemci o práci tyto požadavky nenaplňují. Chybí jim potřebná kvalifikace," říká ředitel institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika.


Důležité je praktické uplatnění znalostí


V dřívějších letech si uchazeči vystačili s teoretickými vědomostmi z vysokých škol a jedním cizím jazykem. Zahraniční zkušenosti také nebyly nutností. Dnes se však s rostoucí globalizací a otevřeným trhem požadavky zpřísňují. Profesní vzdělání se proto dnes na určitých pozicích stává samozřejmostí, dokonce i v oblastech jako je lékařství, bezpečnost, veřejná správa a další.

„Profesní vzdělávání je dnes naprosto nezbytné. Je potřeba sledovat novinky a trendy, neustále prohlubovat své znalosti s důrazem na jejich praktické uplatnění. Firmy vyžadují především zahraniční zkušenosti a znalost několika cizích jazyků na dobré úrovni. A netýká se to pouze mezinárodních koncernů, ale i středně velkých tuzemských firem, které přichází do kontaktu se zahraničím. V tomto ohledu může pomoci studium manažerských programů v angličtině, které je vedeno mezinárodním týmem lektorů nabízejících pohled a zkušenosti z celého světa,“ vysvětluje Štěpán Mika.


Výhodou je rozšíření vzdělání v dalších oblastech

Do budoucna se tento nastolený trend bude ještě více zostřovat. Ve výhodě proto budou uchazeči, kteří si svou kvalifikaci rozšíří i do jiných odvětví a specificky zaměřených oborů. Získají tak komplexnější pohled na danou oblast a budou schopni lépe reagovat na aktuální situaci na trhu.

„Na současné trendy je však potřeba reagovat již samotným systémem vzdělávání. To je také důvod, proč na institutu CEMI probíhá výuka online. Díky e-learningu můžeme pružně reagovat na všechny měnící se tendence na trhu a aktuálně studenty informovat o nových možnostech. Studenti si pak získané znalosti mohou přímo prakticky vyzkoušet při tvorbě seminárních prací i práce diplomové, jejímž cílem je prokázat uplatnitelnost nabytých manažerských dovedností v praxi, protože řeší konkrétní manažerský problém, se kterým se student v rámci své kariéry potýká. I naši lektoři jsou z praxe, takže studentům předávají zkušenosti, se kterými se na trhu sami setkávají a poskytují jim tak kromě teoretických základů i potřebný praktický nadhled,“ uvádí Štěpán Mika.

Profesní vzdělávání se netýká pouze manažerů, ale rovněž i CEMI všech osob v řídících funkcích a specialistů, kteří aspirují na manažerské pozice. Ti musí mít široké spektrum znalostí a to jim klasické vzdělání již neposkytuje. I z toho důvodu se rozšiřuje zájem o odborné disciplíny jako např. strategický management, právo, marketing se zaměřením do specifických oblastí (např. zdravotnictví), ale také management osobního rozvoje či koučování.


Vzdělávací institut CEMI zahájí v říjnu 2016 již 11. ročník kurzů, přičemž příjem přihlášek do všech MBA a LLM programů končí 31. 8. 2016. Zájemci mohou volit celkem z devíti studijních oborů, které jsou vyučovány online v českém či anglickém jazyce.


CEMI (Central European Management Institute)

Institut byl založen v roce 2011 s cílem poskytovat kvalitní MBA a LLM vzdělání na evropské úrovni. Studium trvá 1 rok a je dostupné především studentům z České a Slovenské republiky. Všechny česky vyučované MBA a LLM obory na CEMI jsou navrženy a přizpůsobeny potřebám českých a slovenských studentů a také místnímu trhu práce. MBA programy v angličtině jsou celosvětově využitelné a jsou vyučovány mezinárodním týmem lektorů.

S více než 800 úspěšnými absolventy a 400 současnými studenty patří mezi nejvýznamnější a největší poskytovatele MBA a LLM studia ve střední Evropě. Institut CEMI je držitelem certifikátu partnerství projektu Tango, jenž podporuje zdravotně znevýhodněné manažery. Již čtvrtým rokem také spolupracuje s projektem Ocenění českých podnikatelek, který koresponduje s posláním institutu poskytovat vzdělání, které vás podpoří v profesním i osobním růstu.

Více informací naleznete na www.cemi.cz.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger