Slávka Fraňková, Jana Pařízková, Eva Malichová, Kateřina Bednaříková, Jana Divoká: Dítě s nadváhou a jeho problémy

sobota 6. srpna 2016 ·

Kniha se zaměřuje na problémy, s nimiž se setkává dítě či adolescent s nadváhou. Tyto problémy mají dopad nejen na jeho zdravotní stav, ale především na jeho psychiku a formování jeho osobnosti. Ačkoli mnohé z potíží, s nimiž si dítě s nadváhou často neví rady, bývají dospělými nerozpoznány nebo podceňovány, mohou dlouhodobě narušit psychiku.

V posledních letech se dětští obezitologové začínají stále více zajímat o dětství jako o období, kdy se „zadělává“ na pozdější obezitu. I tak bývá problematika nadváhy v průběhu dětství a dospívání doposud poněkud opomíjena. Předkládaná publikace má pomoci tento nedostatek kompenzovat.
Cílem je poskytnout rodičům a vychovatelům poznatky o zdravém vývoji a rizicích, které nadváha dítěte představuje.

Dává konkrétní rady, jak rozpoznat vzniklé problémy a jak a kde dítěti pomoci. Ukazuje, jaké jsou možnosti terapie v ambulantní léčbě, léčebně a dětské ozdravovně, jak na nové prostředí dítě připravit, jak důležitý je kontakt s terapeuty. Věnuje pozornost pohybové aktivitě jako důležitému článku prevence i léčby a možnostem její realizace ve škole, tělovýchovných institucích, táborech atd.

Doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc., prováděla světově uznávaný výzkum podvýživy, studuje postoje k jídlu u lidí, vývoj tělesného schématu, osobnost dítěte s nadváhou. Působí na katedře psychologie FF UK, je autorkou řady odborných publikací (naposledy Jídlo v životě dítěte a adolescenta).

Prof. MUDr. Jana Pařízková, DrSc., je světově uznávaná odbornice v oblasti výzkumu obezity a autorka četných odborných publikací (např. s L. Lisou Obezita v dětství a dospívání).

Eva Malichová pracuje v Dětské ozdravovně ve Špindlerově mlýně – Svatém Petru. Má bohaté zkušenosti z dlouhodobé práce s dětmi s nadváhou a jinými poruchami jídelního chování. Organizuje odborné semináře pro zdravotní sestry.

MUDr. Kateřina Bednaříková je ředitelkou Dětské léčebny v Křetíně, prosazuje komplexní léčbu dětské obezity.

Mgr. Jana Divoká pracuje v oblasti poradenství a kurzů snižování nadváhy dětí a mládeže, specializuje se na využití kognitivně-behaviorální terapie.

Více informací najdete ZDE. Knihu si můžete objednat také ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger