Stop potravnímu terorismu matek

pátek 5. srpna 2016 ·

Počet dětí s nadváhou a obezitou poprvé od 50. let ubývá, roste ale podíl dětí, které trpí podvýživou. Množí se počet matek, které ve snaze dodat dětem to nejlepší nedokážou svoje potomky nakrmit. Potravinový militarismus je škodlivý ve všech směrech.

Počet dětí s nadváhou a obezitou poprvé od 50. let minulého století klesá − alespoň podle výzkumu Endokrinologického ústavu. Což je bezpochyby dobrá zpráva, kdyby k ní nepatřilo i to, že roste počet podvyživených potomků. Problém − pokud pomineme finanční těžkosti, kdy rodiče na dávkách, které padnou na nákup cigaret, případně telefonu, neplatí kvůli nedostatku financí dětem jídlo − je především v tom, že rodiče subjektivně vědí, co je pro dítě dobré. Nepřekvapí proto, že obézní matky vnímají své potomky jako štíhlé a svíčkovou se „šesti" považují za dietní jídlo, navíc plné zeleniny.

To samé ovšem platí i pro matky hubené, které se zhlédly ve zdravé výživě a servírují rodině setrvale saláty, nebo nejlépe teplem nedotčenou červenou řepu a k tomu jednou týdně tofu jako lahůdku. O tom, že i zdravá strava je formou šílenství, svědčí množící se případy podvyživených dětí, u nichž lékaři zjišťují, že jsou z bohatých rodin, jsou pečlivě opečovávané a sledované a každý plátek okurky či mrkve jim matka váží, aby splnila veškeré doporučené normy. Jen nejde o tu normální, standardní, lidským rozumem uchopitelnou normu „normálního jídla", kam patří jak zmiňovaná syrová zelenina, tak i svíčková. Obojí samozřejmě v rozumné míře.

V obou mezních případech stravování jsou matky přesvědčené, že dělají pro děti to nejlepší. Navíc k tomu najdou veškeré dostupné odborné výživové rady, které říkají, že třeba: mléko zahleňuje, nebo naopak že mléko je nezbytné pro vývoj organismu. Zelenina je zdravá, anebo také plná dusičnanů. Maso je zdrojem síly pro svaly a kosti, ale také jedem, kterým navíc ohrožujeme planetu a kvůli kterému musíme zabíjet malá roztomilá zvířátka, která bychom jinak bezpochyby nejraději měli doma v posteli. To, že pšenice, jež obsahuje lepek, je pro potravinové militaristy tabu, netřeba dodávat…

Celý text najdete ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger