Vánoce v Krkonoších

středa 21. prosince 2016 ·

O víkendu 11.–13. 12. jsme s dětmi z oddílu i široké veřejnosti vyrazili na již tradiční víkendovku do hor, bez které by prostě Vánoce nemohly přijít. Vydali jsme se až do dalekých Vítkovic v Krkonoších, na chalupu na samotě, kde jsme mohli vesele řádit. Kromě her a dovádění na sněhu (jojo, jsme tak šikovní, zařídili jsme i opravdu zimní počasí) jsme vytvářeli drobnosti na památku, pekli cukroví, a užívali pravou vánoční atmosféru u dětmi „uhňácaných“ bramborových salátů.

V pátek jsme se sešli na náchodském nádraží a ve tři hodiny odpoledne jsme nasedli na první vlak. Byla to zajímavá cesta – 20 dětí, 4 vedoucí, všichni s plnými batohy na zádech, na polovině batohů připevněné lopaty na sníh, oblečení jako na Sibiř. Byli jsme prostě zajímavá atrakce pro spoustu cestujících, které jsme v 5 vlacích a autobusu potkali.

Po nekonečné cestě dopravními prostředky jsme vystoupili z autobusu a dali se do poslední, a asi nejhorší, části cesty – stoupání na chalupu. Za vydatného a velmi příjemného sněžení jsme se asi po 45 minutách vydrápali na chalupu! Útulná, zachumelená a vymrzlá! Super! Nelenili jsme, zatopili jsme v kamnech a dali se do vaření polévky, děti se mezitím ubytovaly. Večer jsme ještě stihli zahrát seznamky – jednu čertovskou a jednu vánoční – a uspořádali jsme turnaj v ping-pongu.

Hned ráno jsme s dětmi vyběhli ven a pořádně jsme se vyřádili ve sněhu – na igelitech, lopatách, saních i kluzkách to skvěle jezdilo. Před obědem jsme mimo dovádění ve sněhu stihli zahrát hru. Po obědě a opravdu pidikrátkém poledním klidu si děti v týmech přichystaly bramborové saláty na večer – vše podle jejich chuti. Nutno přiznat, že i když to bylo čistě podle jejich chuti, vznikly opravdu bramborové saláty. I ten kečupový byl vlastně dobrý.

No a pak jsme šli s dětmi zase ven – byla by přece škoda nebýt venku, když tam bylo tak krásně. Zahráli jsme si pár drobniček, zahráli si supersněhové tanky. Po svačině jsme potřebovali usušit všechno naše mokré oblečení, a tak jsme se dali do našich vánočních dílniček – děti tvořily svíčky, vykrajovaly perníčky, vytvářely sněhuláky z ponožek a vánoční zápichy do květináče. Poté se děti vydaly ještě jednou ven, na noční balónkovou hru.

Mezitím ostatní vedoucí připravili vánoční večeři, přichystali stromek a pod něj dárečky, které s sebou děti přivezly. Sešli jsme se hezky u jednoho stolu, a za doprovodu koled jsme se dali do jídla – měli jsme řízek s bramborovým salátem, připili jsme si dětským šampaňským a zajedli to kompotem. Potom jsme se přesunuli ke stromečku a předali jsme si dárečky. Nakonec jsme ještě naposledy vyšli ven a zapálili si prskavky a vystřelili pár rachejtlí. A potom už do hajan.

V neděli nás nečekalo nic hezkého – jen balení a úklid. Náladě nám nepřidalo ani deštivé počasí. V poledne jsme nasedli na autobus, naposledy zamávali horám a doufali, že nebudeme mít žádné zpoždění, aby nám žádný z těch pěti vlaků neujel. Naštěstí vše vyšlo tak, jak mělo. Unavené, ale šťastné děti jsme předali rodičům. A budeme se teda těšit na ty Vánoce, které mohou po naší víkendovce v klidu přijít.

Zdroj.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger