O nulté ročníky základních škol je mimořádný zájem. Chválí je učitelé i rodiče

středa 5. dubna 2017 ·

Nulté ročníky základních škol zvané přípravky navštěvuje tento školní rok přes čtyři a půl tisíce dětí, což je nejvíc za poslední čtyři roky.

Děti se v nich učí třeba držet tužku, vydržet v lavici a soustředit se, ale také si hrají. A základní školy by rády otevřely nové třídy. Očekávají totiž velký zájem o nulté ročníky i při zápisech, které startují už za měsíc.

Přípravky oceňují rodiče i učitelé. „Loni jsme měli nultý ročník poprvé a byl to velký úspěch. Na dětech je to poznat,“ uvedla ředitelka Základní školy Františka Peřiny v Praze Jarmila Pavlišová. „Děti jsou deset minut v jedné místnosti u stolečku a dvacet minut si hrají jako ve školce,“ vysvětlila ředitelka Pavlišová. Děti nedostávají známky, ale slovní hodnocení.

Prvním rokem chodí předškoláci do nultého ročníku také v Základní škole Jaroslava Seiferta v Praze. Přípravnou třídu si tady vybojovali rodiče. Hlásilo se dvakrát víc dětí, než bylo míst. Zákon povoluje maximálně patnáct dětí v jedné třídě.


Přípravky nesmí nahrazovat školku


Podle ředitele Brněnské pedagogicko-psychologické poradny Libora Mikuláška rodiče využívají toho, že už druhým rokem mohou do přípravných tříd také děti, které nepochází ze sociálně znevýhodněného prostředí. Zatímco dřív podle Mikuláška přípravným třídám spíše děti chyběly, dnes je to naopak.

Ministerstvo školství i krajské úřady vznik nových nultých ročníků podporují. „Jelikož jsou přípravné třídy určené pro menší počet dětí, učitel má větší možnost vyrovnávat vývoj dítěte individuálně,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Se vznikem nových přípravných tříd souhlasí i pražský magistrát. Zároveň ale mluvčí magistrátu Vít Hofman zdůrazňuje, že přípravné třídy nemají suplovat školky. Tomu chce předcházet i šéfka resortu školství Kateřina Valachová. Od 1. září se tak přípravné třídy otevřou nově jenom dětem s odkladem základní školní docházky.


Zdroj: ČT24 9. 3. 2017

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger