Učíte se během roku cizí jazyky? Odborníci radí: prázdniny si v tomto případě nedávejte

úterý 1. srpna 2017 ·

Celý rok poctivě procvičujete angličtinu a pilujete slovíčka a fráze, pak přijdou letní prázdniny a veškerá vaše snaha se na dva měsíce úplně zmrazí.

Nabyté znalosti si osvěžíte nanejvýš na krátké dovolené, možná ani to ne. Než se nadějete, vypadnete z rytmu a v září, kdy výuka zase začne, se vám bude obtížně navazovat na pracně získané znalosti.

Výuku ale přes léto přerušovat nemusíte. James Cook Languages, přední poskytovatel jazykových služeb, má pro vás hned několik tipů.


Pokračujte v pravidelné výuce


Umožňuje vám zaměstnavatel navštěvovat pravidelný kurz během školního roku? Přesvědčte jej o tom, že má smysl v něm pokračovat i během léta. Důvody jsou pádné. Mnozí zaměstnanci nechtějí trávit léto nicneděláním, chtějí na sobě pracovat a rozvíjet se dál. Často se oprávněně bojí, aby nevypadli z kontextu a za dlouhé dva měsíce většinu z toho, co se naučili, nezapomněli.

Nejjednodušší variantou, jak zamezit znehodnocování pokroků, je výuku nepřerušovat. Díky její kontinuitě odpadají starosti s organizací náhradní výuky a jejím rozjezdem, který přes léto komplikují dovolené zaměstnanců. Pokud by na skupinové výuce mělo chybět několik studentů naráz, není problém dohodnout se s lektorem na zrušení a náhradě lekce.


Letní konverzační kurzy

Pokud zaměstnavatel přeci jen uzná, že by na hodinách přes léto chybělo tolik studentů, že by se výuka nevyplatila, a proto ji přeruší, existují další varianty, jak zajistit kontinuitu.Vyberte si z široké nabídky letních skupinových kurzů s rodilým mluvčím, kde si jazyk procvičíte.

Kdo je zvyklý na individuální kurzy, zjistí, zda by mu lépe nevyhovovala skupinová výuka a kdo se učí s českým lektorem, může porovnat, do jaké míry se výuka liší s rodilým mluvčím. Tato zkušenost výborně poslouží pro srovnání s běžnou výukou. Lépe si uvědomíte, jestli je vaše výuka během roku nastavena správně, nebo by ji bylo možné ještě zefektivnit.


Jednodenní odborné kurzy

Pro ty, kdo ještě neví, jak na tom budou v létě s časem, případně kdy si vezmou dovolenou, se nabízí možnost intenzivního celodenního kurzu. Kurz je nastavený tak, abyste si procvičili odbornou terminologii a dovednosti. Díky intenzitě kurzu si osvojíte široké spektrum specifických znalostí během krátké doby, aniž byste museli absolvovat pravidelnou výuku. Kurzy jsou otevřené a setkáte se na nich se zaměstnanci z různých firem, což je skvělou příležitostí k navázání nových kontaktů.


Dovednostní kurzy na míru (in-house)

Pokud se nemůžete účastnit pravidelné výuky, nechcete docházet mimo firmu, nebo se bojíte, že nezvládnete úroveň jiného kurzu, než na kterou jste zvyklí, můžete si nastavit výuku na míru. „Kurzy se dají nastavit tak, aby naprosto přesně odpovídaly potřebám zaměstnanců, včetně zaměření, úrovně, místa a času konání, jeho délky a intenzity,“ říká Jakub Štefeček, zakladatel jazykové školy James Cook Languages.


Pobyty v zahraničí

Jazykové studium můžete také obohatit o jazykový pobyt v České republice či zahraničí, doplněný o zážitky nebo relax. Spojíte příjemné s užitečným, zopakujete si již naučenou látku a intenzivní forma výuky vás rozmluví a zbaví ostychu.


Aplikace v mobilu

Dalším výborným řešením, jak přes prázdniny nenechat mozek zakrnět, jsou mobilní jazykové aplikace. Chcete efektivně využít čas strávený ve vlaku, tramvaji nebo se jen chcete zabavit něčím smysluplným během polehávání na pláži? Udělejte něco pro sebe a stáhněte si aplikaci na váš smartphone. Aplikace jsou snadno dostupné a vy tak můžete nenásilnou a zábavnou formou zdokonalovat své jazykové znalosti.

Mezi nejznámější aplikace patří DUOLINGO, které je zaměřeno na celou řadu cizích jazyků. Dalšími oblíbenými jsou například BUSUU, MEMERISE nebo aplikace DRILL, kde si sami nastavíte, co se potřebujete momentálně učit. Stačí pár minut denně a vzdělávat se můžete kdekoliv. Přiznejme si to – stejně mnozí z nás nedají mobil z ruky ani na dovolené.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger