Jak se slaví Halloween: hry, divadlo, kostýmy a angličtina

úterý 31. října 2017 ·

Halloween je tu. Tento anglosaský svátek si lidé připomínají 31. října, den před svátkem Všech svatých. Ulice, okna domů a zahrady zaplaví vyřezávané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky…



























Halloween vznikl v Irsku a to zkrácením anglického spojení „All Hallows' Evening“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Svátek se postupně rozšířil do Velké Británie, Spojených států, Kanady, Austrálie či Nového Zélandu. Překvapivě se ale slaví také v Japonsku nebo ve Švédsku. Stále častěji si ho připomínají i v Česku, například v jazykových školách Helen Doron English.

„Děti tento svátek milují a je jim líto, že není součástí naší kultury. Na oslavy Halloweenu přicházejí v úžasných kostýmech, zahanbit se však nenechají ani lektorky. Nejdříve si povídáme o tom, proč se v anglicky hovořících zemích tento svátek slaví, a pak se pustíme do halloweenského veselí,“ popisuje Alena Hejná, manažerka výukového centra Helen Doron English ve Vlašimi.

Halloweenu v anglosaských zemích předcházejí dlouhé přípravy. Děti si vybírají a vyrábějí kostýmy, shánějí košťata, kostlivce, sovy a výry, města i vesnice se halí do oranžové a černé barvy. Dospělí nakupují sladkosti, které pak mladým koledníkům spravedlivě rozdělují – děti klepou na dveře s tradičním pořekadlem „Trick or treat“ – „Koledu, nebo vám něco provedu“. A opovažte se děti neobdarovat: hned se vám v takovém případě na dveřích objeví nápis zubní pastou nebo podobná rošťárna.

Na zubní pastu většinou ve výukových centrech Helen Doron English nedojde, děti čeká tříhodinová nebo celovečerní halloweenská lekce, během které jsou rozdělené do skupinek podle znalostí angličtiny. Připomenou si slovní zásobu a naučí se písničky, soutěží a občerství se v čarodějnické kuchyni plné překvapení.

„Dokonce si připraví vlastní lektvar. Tajemnou atmosféru dotváříme pomocí suchého ledu. Především naši nejmenší studenti, kteří zažijí oslavu Halloweenu úplně poprvé, si odnáší velmi silné zážitky,“ uvádí Alena Hejná.

Starší studenti si pro své mladší kamarády letos ve vlašimské jazykové škole Helen Doron English připravili divadelní představení s halloweenským příběhem. Součástí oslav bude také vyřezávání dýní, stezka odvahy a diskotéka. A nebyl by to pravý Halloween, kdyby chyběly sladkosti a další zajímavé odměny. „Podobnou akci pořádáme i na Velikonoce, po vzoru anglicky mluvících zemí soutěžíme v hledání vajíček či jejich kutálení. S našimi studenty slavíme také Vánoce,“ dodává Hejná.

________________

Kurzy Helen Doron English jsou založeny na stejném principu, na jakém se děti učí svůj rodný jazyk. Díky opakovanému poslechu podkresových nahrávek a pozitivní podpoře při upevňování svých jazykových znalostí se děti angličtinu učí stejně přirozeně jako svou mateřštinu.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger